Реклама / Ads
42| 5801 |26.04.2014 НОВИНИ

Няма как да си добър държавник, ако си слаб по история

.
„Няма как да си добър държавник, ако нямаш историческа памет, а в днешния ден има нужда много често това да се повтаря - не, за да досадим, а да мотивираме", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в приветствието си към участниците в Петата национална среща под наслов "Завръщане към корените" на потомци на тракийски и малоазийски бежанци.
 

Маргарита Попова отбеляза, че до ден днешен потомците на тракийските българи у нас чакат "към историческата истина да напластим историческата справедливост, защото всички ние искаме единствено да живеем живот в името на истината и да спомняме пътя на българските корени". Вицепрезидентът припомни наследството на Любомир Милетич и неговата книга "Разорението на тракийските българи през 1913 г.". Маргарита Попова го определи като „летописец на тракийската кауза и на тракийските българи" и подчерта, че днешната среща на потомците им е и почит към неговото дело.

„Имаме душа и силен български дух. Ще бъда винаги с вас", допълни още в словото си българският вицепрезидент. Маргарита Попова получи благодарност от Съюза на тракийските дружества в България за последователната си позиция в подкрепа на каузата на тракийците. В Големия салон на БАН вицепрезидентът присъства на спектакъл-възстановка на традициите и обичаите на тракийските и малоазийските българи и на събития от 1913 г.

Сред гостите на срещата в БАН бяха заместник-кметът на София Тодор Чобанов, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, учени, общественици, историци. По-рано през деня вицепрезидентът Попова в присъствието на десетки наследници на тракийци от цялата страна, положи цветя на паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина, а след това в катедралния храм "Св. Александър Невски" присъства на панихида в памет на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия, както и на молебен за здраве.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 5954 |25.04.2014 Станишев откри кампанията: На 25 май ще кажем няма връщане назад . 9| 4977 |24.04.2014 Йовчев: Няма директни заплахи за туристите . 48| 5118 |24.04.2014 Стойнев: Проектът "Южен поток" няма да бъде прекратен . 122| 6245 |24.04.2014 Сергей Станишев: България няма време за губене…повече с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads