Реклама / Ads
1| 5828 |18.07.2014 НОВИНИ

Няма и няма обвиняеми за труповете в Сарафово

.
Две церемонии ще отбележат втората годишнина от атентата на летище "Сарафово". Бомбата отне живота на седем души и рани още 35 точно преди две години. Почти всички бяха израелци. Днес в памет на загиналите ще бъдат поднесени цветя пред паметника, който беше издигнат в тяхна чест.
 

На 24 юли ще е същинското честване на паметта на жертвите. Тогава ще се проведе религиозна церемония, тъй като на тази дата се навършват две години от трагедията по еврейските традиции. На церемонията най-вероятно ще присъства и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Само ден след годишнината от зловещия бомбен атентат у нас ще пее и световноизвестната певица Ищар. Съвпадението обаче е съвсем случайно.

Атентатът не отказа израелските гости от българското море и курорти. "С 20% повече са туристите във Варна през първите шест месеца на тази година в сравнение с миналата", съобщи проф. Красимир Методиев, почетен консул на Израел в морската столица. През 2014 г. израелците по Северното Черноморие може да се окажат доста над 200 хиляди, колкото са били през 2013-а. От почивката не ги е уплашил дори конфликтът в Газа. Варна е любимо място за израелците, но не заради плажовете, а заради забавленията и хората, обясни проф. Методиев. Жените си падат по шопинг турове в местните молове и големите магазини, а съпрузите им разпускат с хазарт в казината или в компанията на българските евреи. Много от израелците имат роднини и приятели, които идват да видят. Други правят тук и бизнес, техният брой обаче намалява. В Бургас също не липсват израелски туристи. След силния отлив през 2012 година през миналата броят на почиващите надхвърли 100 000 души. Очакванията бяха това лято на южното ни Черноморие да отдъхват 130 хиляди израелци или с 30% повече в сравнение с миналия сезон. Военните действия в Газа обаче са объркали сметките на много от летовниците.

Въпреки разследването на атентата обаче досега обвиняеми няма. Трима са заподозрените за участие в него от българските служби. Сред тях са ливанецът с австралийско гражданство Мелиад Фара и ливанецът с канадско гражданство Хасан ел Хадж. Двама от заподозрените пък са засечени в квартири в Равда и Несебър. Те са теглили пари от определени банкомати, тъй като са използвали специфични карти. Една от тях е издадена от "Американ експрес". Разследването официално е удължено до 22 декември 2014 г, когато се очаква да бъде разкрита самоличността на терористите. Делото се води от двама бургаски следователи под надзора на шефката на Окръжния отдел Стелияна Караджова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 123| 10147 |17.07.2014 Нинова: Заради ГЕРБ студентите няма да започнат учебната година . 22| 4706 |17.07.2014 Парламентът няма да заседава. Отново . 25| 5458 |17.07.2014 Р. Кънев: ДСБ няма конфликт с Костов заради КТБ . 4| 4525 |16.07.2014 Година след трагедията в „Ораново“ виновни няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads