Реклама / Ads
4| 4837 |17.02.2008 НОВИНИ

"Няма да ви признаем!", гневят се сърби на косовари

.
Белград се готви да отхвърли независимостта на Косово; към 20 страни-членки на ЕС скоро ще признаят новата косовска държава; най-малко шест не я подкрепят, България вероятно е сред тях.
 

Властите в Прищина ще обявят днес едностранно независимостта на Косово. Следобед косовският парламент се събира на извънредно заседание и към 17:00 часа ще гласува дългоочкваната декларацията за независимост, за да бъде осъществена волята на гражданите на Косово по думите на косовския премиер Хашим Тачи.

По улиците на Прищина вече празнуват обявяването на независимостта: косовски албанци танцуват, развявавайки червено-черни знамена с двуглав орел, т.е. флага на Албания. ЕС официално създаде гражданска мисия за поддържане на реда и сигурността в Косово със задачата да помогне на провинцията в прехода й към независимост от Сърбия. Решението за това е публикувано в Официалния вестник на съюза. Министърът за Косово в правителството на Сърбия Слободан Самарджич определи това решение като “срамно”. kosov_albanec.jpg

Около 20 страни-членки на ЕС се очаква да признаят новата косовска държава скоро след обявяването на независимост. Според тях най-малко шест страни членки на ЕС не подкрепят тази позиция: Кипър, Гърция, Словакия, Испания, Румъния и България. Външните министри на страните членки на ЕС ще разгледат на 18 февруари решението на Косово да обяви независимост. Великобритания, Франция, Германия и Италия най-вероятно след срещата ще съобщят, че признават независимостта на Косово, а към тях ще се присъединят и САЩ.

Белград се готви да отхвърли с гняв независимостта на Косово, предаде БНТ. Протестите започнаха от вчера. Радикални младежи от православното движение "Двери" са излезли със знамена, въпреки снежната буря. Протестите ще продължат.

Днес повечето сръбски министри и много депутати са в Косово, за да подкрепят онези повече от 100 000 сърби, които останаха там.

Премиерът Воислав Кощуница ще направи обръщение в 17.00 часа българско време. Сърбия ще каже на косовските албанци: "Не ви признаваме независимостта!", а на косовските сърби: "Останете". Колкото до мисията на ЕС, правителството енергично протестира срещу започналото й разполагане.

Телевизиите засега не нарушават редовната си програма с някакво особено напрежение и редуват вестите за Косово със състезания по целуване и реклами за предстоящия финал на "Евровизия" в Белград.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5053 |17.02.2008 В Бургас давали пари на циганите, за да не гласуват . 6| 4877 |16.02.2008 Пръкна се и нашенското ЕНП . 5| 5424 |16.02.2008 Полицията скочи срещу крави . 3| 4786 |16.02.2008 Съдбата на Косово е решена - независимост до дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads