Реклама / Ads
3| 4569 |05.01.2009 НОВИНИ

ЕС няма да взема страна в газовия спор

.
Спорът бил търговски, а ЕС не познавал всички детайли на договорите. Подаването на газ към България намаля с 10-15%; можем да изкараме около месец. Румънците пък имали запаси за четири.
 

 

Зам.-постоянните представители на 27-те страни-членки на Евросъюза обсъждат днес в Брюксел проблемите с газоснабдяването на Европа. Вчера чешкият вицепремиер Александър Вондра оповести, че ЕС нямало да заема страна в газовия спор между Русия и Украйна, защото спорът бил търговски, а ЕС не познавал всички детайли на договорите. Вондра обаче апелира към Москва и Киев да разрешат конфликта колкото е възможно по-бързо. 

Същевременно "Газпром" изрази готовност, по-всяко време да поднови преговорите с Украйна за ново споразумение, за да се решат споровете около транзита за Европа. От Киев също има сигнали за подновяване на диалога, но все още не се предприемат конкретни действия. От гледна точка на "Нафтогаз" това означава да се преговаря за цена 201 долара за 1 кубичен метър газ. Русия обаче иска двойна цена. За Украйна поисканата от "Газпром" цена от 418 долара за 1000 куб. м. е неприемлива и представлявала нарушение на междуправителствения меморандум за плавно преминаване към пазарни европейски цени. В Украйна твърдят, че настоящият договор за транзит бил недействителен, защото не съгласувал обемите и други технически параметри за тази година.

Според "Газпром" "Нафтогаз - Украйна" отклонявал ежедневно от транзитните тръби 35 млн. куб. м. газ, поради което посъветва засегнатите страни да си търсят правата си в съда.

Frognews.bg напомня, че подаването на руски газ и към България беше намалено с 10-15%. Изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов оповести по НТВ, че засега потребителите у нас не са усетили кризата с доставките на газ. Той добави отново, че в хранилището в Чирен имало запаси поне за месец, но все пак ситуацията зависела както от потреблението, така и от природните условия. С близо 1/3 са намалени и доставките за Румъния, но тя не е заплашена от сериозна криза, защото запасите й от газ са към 3 млрд кубически метра, която е достатъчно за 4-ри месеца.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5554 |25.10.2008 Цветан Цветанов: Страната е в процес на хаос . 23| 5057 |23.10.2008 България - страшна за живеене страна, според В. Сидеров . 32| 9478 |07.10.2008 Списък с подслушвани журналисти вече броди из страната . 3| 5584 |30.09.2008 Телефон 112 е достъпен от цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads