Реклама / Ads
2| 4414 |13.05.2018 НОВИНИ

Няма да затварят болниците в Ловеч и Враца, успокоява Начева

.
Няма да затварят болниците в Ловеч и Враца, те ”са приоритетни, те са областни болници и задължително трябва да продължат да съществуват - дали точно в този вид на този етап не мога да отговоря, но основните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, защото са единствени на територията на съответната област”.
 
Това обясни пред БНР  зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Тя коментира, че се опитват да направят работещи оздравителните планове, изготвени за двете лечебни заведения. Постигнат е оптимален баланс с кредиторите. Ще се потърси отговорност, като вече са предприети действия за лицата, отговорни за финансовото състояние на двете болници.

Сегашното състояние се дължи на неглижиране на просрочени задължения и на договори, сключени преди няколко години за съвместна дейност в ущърб на държавните болници, добави Начева.

Зам.-министърът счита, че трябва да се върне доверието на лекарите в системата и когато им бъде обяснено къде са проблемите и как ще се решат, лекарите ще се успокоят.

Държавата е инвестирала в апаратура в двете болници и Начева е оптимист за намирането на лекари. Според нея, "няма как държавата като принципал да инвестира в лечебни заведения, които смята да закрива и които смята за неперспективни."

Въпреки значимият ръст в здравеопазването, на ниво лечебни заведения е много важно какви правила определят техните ръководители за разпределяне на средства от извършена и отчетена дейност по линия на НЗОК, допълни Начева.

"Много трудно е да се постигне баланс между първична и специализирана извънболнична помощ, в рамките на болничната помощ, при толкова много договорни партньори на Касата - над 16 хиляди и над 340 лечебни заведения за болнична помощ, с които Касата има договор", коментира Начева.

Тя допълни, че "когато специалистите на областно ниво са видели данните, каквито са отчетени от миналата година, а ние сме взели реално отчетена статистическа информация, на някои места може да има неточности, но на други места това е истинската, реална картина на нещата, каквито сме ги констатирали. Ако в дадена област дадено легло се откаже недостатъчно, първо има заделен резерв за легла за спешна медицинска помощ."

"С изключение на интензивните легла се допуска промяна, приемане на пациенти на друг вид легла, ако реални медицински потребности наложат тази необходимост. Националната здравна карта не би следвало да се свежда само до брой легла. Тя е "снимка" както на настоящите, така и на бъдещите намерения за инвестиции", обясни зам.-министър Начева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5670 |13.05.2018 Приятелката на Боян : От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив . 0| 4448 |09.05.2018 За да няма монопол, погребалните фирми настояват за нов закон за траурната дейност . 9| 4550 |09.05.2018 Калоян Паргов: Ако го нямаше Денят на победата, намаше да го има и Денят на Европа . 0| 6189 |09.05.2018 Радослава Ненова: Нямаме време за бюрокрация, Боян е някъде и чака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads