Реклама / Ads
1| 4874 |18.12.2009 НОВИНИ

Нямало прокурорска помощ за брата на Никола Филчев

.
Магистратии не са помагали на Ангел Борисов. Източник: Вяра Йовева
Няма данни за магистрати, които да са пречили по разследването срещу Ангел Борисов, брат на бившия главен прокурор Никола Филчев, който е подхванат за контрабанда с антики, а делото му изчезна мистериозно. Това каза Малена Филипова, ръководител Инспектората на Върховната касационна прокуратура, след извършена проверка.
 
В ГДБОП и ДАНС действат специални звена за корупция в съдебната система, които се занимават с издънки на магистрати, казаха днес прокурорите на семинар, който има за цел да обобщи свършеното до 31 ноември тази година от прокурорите.

60 досъдебни производства срещу магистрати е имало от началото на годината, като 20 от тях са прокурори, 16 съдии, 12 следователи има и едно производство срещу неизвестно лице. От всички 60 производства срещу магистрати – 23 са приключени, като 20 от тях са с осъдителни присъда, а 5 с оправдателни решения, има и споразумения.

От 2008 г. инспекторатът към прокуратурата наблюдава мащабно съдебни изпълнители и нотариуси. Изискани са всички преписки срещу нотариуси и съдия изпълнители. Срещу съдия изпълнители има 16 дела, като 4 от тях са прекратени. По-голям е броят на преписките срещу нотариуси – 61 дела. Голяма част от тях са спрени, като инспекторатът към прокуратурата намира това за неоснователно.

Прокуратурата обаче няма възможност да отстранява нотариуси от длъжност, съжали Филипова. Наказателните дела срещу съдебни изпълнители и нотариуси се увеличават за разлика от предишни години, обобщиха магистратите.

Хората се жалвали масово от забавяне на досъдбни производства, липса на надзор от прокурорите по производствата. Народът смятал, че прокурорите понякога умишлено не искали да се разкрие истината. Много голяма част от тези сигнали обаче били неоснователни, категорична бе ръководителката на инспектората.

Постъпил в инспектората на прокуратурата е и сигнал, срещу скандалния съдия Николай Маджаров, който нашумя в чалга скандал, след като направи фолк клуб в сградата на Софийски районен съд..

Наблюдава се над 5 % ръст на прокурорките преписки като цяло, които са над 350 000 на брой - месец преди края на годината. Има пренатоварване на системата от подадени ненужни сигнали, съжалиха обвинителите. Магистратите твърдят, че успяват да решат преписките в срок и към края на годината са решени 90 % от тях.

С 12 % са се увеличили внесените актове за организираната престъпност. Най-много са санкционираните и осъдени за наркотици – 60 % от осъдените и санкционирани лица.

Операцията за задържането на „Наглите” е първия успех след започването на работата на специализираните екипи, похвалиха се от прокуратурата.

В момента се разследват 358 дела за злоупотреби с европари, съобщи Ангелина Митова, ръководител на звеното за злоупотреби с пари от еврофондове.

Равносметката за изминалата година не е оптимистична, каза Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор. Отчитала се крачка напред, но тя не била толкова ефективна, колкото трябвало да бъде. Голяма част от проблемите не били такива, че те да бъдат решени от прокуратурата, като се очаквало. Като основен проблем бе посочен нормативната уредба и липсата на нови правни норми. В момента се правили промени само на парче, изрази недоволството си Кожухарова. Проблем е и голямата урбанизация на столицата. Прокурорите от столичната градска прокуратури разглеждали огромно количество дела, защото им се натрупвали и преписки от предни години – така цифрата ставала над 300 дела. Това принуждавало обвинителите да се съсредоточават само на десетина най-важни дела.

Прокурорите имали големи проблеми с огромен брой дела за пияни шофьори, което допълнително натоварвало обвинителите. Според говорителката на главния прокурор и КАТ е можело да реши тези проблеми.

Капацитетът на Съдебната палата е предвиден за 250 000 град, а в момента обслужва около 3 милиона граждани. Прокурорите не се оплакват, а анализират, че това означава очакване на недобри резултати, каза говорителят на Борис Велчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5524 |27.11.2009 Желева поема хуманитарната помощ и кризистни ситуации в ЕС . 10| 5645 |30.10.2009 Маркова проговори от Австралия, нямало теч в сигурността . 8| 5320 |26.10.2009 От "такава" ДАНС нямало нужда . 3| 5048 |25.10.2009 Прокурорска проверка за изчезнал ДАНС доклад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads