Реклама / Ads
4| 9053 |27.08.2012 НОВИНИ

Нямаме молба за правна помощ от Израел

.
Калина Чапкънова
"Ние официално нямаме никаква молба за сътрудничество между съдебните власти на Израел и България. Процедурата е формална - всички искания от Израел за процесуални действия се депозират чрез Върховна касационна прокуратура (ВКП). Такива искания не са депозирани."
 
Това заяви вчера по БНР окръжната прокурорка на Бургас Калина Чапкънова, която води разследването на кървавия атентат на летище Сарафово.

Както писа "Труд" вчера, Чапкънова отказала молба от посолството на Израел да бъдат върнати вещи, принадлежащи на туристите. Става дума за няколко чувала предимно дрехи и друг багаж, разпръснали се при експлозията до автобуса. Сред тях обаче е възможно да има такива, които терористът камикадзе е носел в раницата и чантата си, но до момента разследващите да не знаят това.

Чапкънова обясни, че по закон веществените доказателства се съхраняват до края на наказателното производство.

"От този общ принцип съществува възможност част от вещите да се върнат на правоимащите. Аз като наблюдаващ прокурор отказах, тъй като самата молба не беше депозирана от правоимащи, а и в нея нямаше конкретика", добави магистратката. Според нея в случай че се получи списък, в който всяка една вещ е посочена от нейния притежател, разследващите може да разгледат и преценят доколко е необходимо задържането на даден предмет.

Нашите криминалисти вече са изпратили в Израел молби за правна помощ. Те са за разпит на четирима от туристите, станали очевидци на взрива. Чапкънова отказа да коментира какво е свършено по тях и дали вече са получени отговори.

Най-важни са показанията на оцелялата свидетелка Гилат Кулангия, която бе ранена при атентата. Пред израелска телевизия тя заяви, че миг преди избухването на бомбата камикадзето се скарал с мъжа Ицик и приятеля му Амир пред багажното отделение на автобуса. При експлозията и двамата мъже загинаха.

Към момента няма пълно потвърждение на версията, че бомбата е задействана дистанционно, стана ясно от думите на Чапкънова. Тя обясни, че разследването е изключително трудно и се налага криминалистите да работят извънредно, включително и в събота и неделя.

На въпрос какви са сроковете на делото прокурорката каза, че по закон срокът е 2 месеца, след което може да бъде увеличен с 4 месеца от административния ръководител. После да има още удължавания от апелативна прокуратура.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6365 |05.04.2012 Фани Белнейска: Нямаме договорки с Лазар Колев, искаме само истината . 9| 6032 |03.02.2012 Марин одобрявал всяка втора молба за гражданство . 24| 6136 |13.12.2011 Цветанов: Нямаме интерес от бързо отпадане на сухопътните граници . 59| 5235 |25.11.2011 БДЖ изкипя: предявява на стачкуващите искова молба за незаконност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads