Реклама / Ads
9| 5450 |12.04.2010 НОВИНИ

Не ние, а Брюксел не ни искал в ИЕРЕМ 2

.
Това установиха ексфинансови министри, според които Брюксел не се интересувал от това какви били предишните правителства. Може би в неформални разговори от Брюксел да са подсказали, че трябва да изчакаме с влизането си в чакалнята на еврозоната, допуснаха Велчев и Орешарски.
 

В Европа много се цени приемствеността и независимо от окраската на правителството, то трябва да поеме отговорността за това, което става в държавата, отбеляза по БНТ ексминистърът на финансите Милен Велчев по повод дефицита и решението на правителството да ревизира бюджети 2008 и 2009. Той напомни, че на Гърция тежко се отразил подобен скандал преди време, когато новите гръцки правителства се оплаквали от предишните в Европа за дефицита, който заварил. Това бил спусъкът на гръцката криза, добави Велчев, според когото такива изявления имали негативни последици. Брюксел не се интересувал от това какви били предишните правителства, а от това, че България лъжела.

Как да предвидите финансирането за средващите бюджети?, попита бившият министър Пламен Орешарски, който съжалявал, че не е водил стенограми при разговорите си със Симеон Дянков миналото лято, когато му предавал ръководството на министерството. Имало обективен процес на свиване на приходите, това затруднявало разплащането на всякакви задължения, обясни той. Когато се съставя проектобюджет за следващата година, би трябвало да се попълнят всичките разходи, необходими за 2010 година, тогава се актуализират и старите разходи. Трудно може да се приеме, че едно ведомство, което е укрило разходи, ще разчита на ново финансиране, а договори и анекси не могат да изскачат от чекмеджетата, добави той.

За съжаление за пореден път усилията на правителството се насочват натам, откъдето няма да има полза за обществото. Такава тема преди време беше и импийчмънта. Ценното време на министрите се насочва към несъществуващи теми, сега отново има отклонение в гледане в миналото, каза М. Велчев. Изрични условия за влизане в чакалнята на еврозоната, свързани с бюджетния дефицит, няма, категоричен беше Велчев. За него било необяснимо защо се говори това. Дали има сигнал, че няма да ни приемат, попита той. Това, че предварително се отказваме, не е правилен ход, добави бившият министър. Грешка е да се отлага във времето, защото неформално се подават сигнали, че чакалнята ще бъде временно затворена в края на годината и тогава чакането ще се проточи 2-3 години.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4637 |06.04.2010 30 свидетели по делото с пребития българин в Брюксел . 4| 4601 |16.03.2010 Брюксел ни хока за слабата съдебна реформа . 11| 6052 |09.03.2010 Спора Първанов-Дянков пращат в Брюксел . 0| 5199 |20.02.2010 Българските полицаи се прибраха у нас през Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads