Реклама / Ads
10| 8087 |27.11.2018 НОВИНИ

Никой за нищо не пита КПКОНПИ

.
Пламен Георгиев
Никой за нищо не пита КПКОНПИ. И да попита отговор няма. Това се вижда от отчета за 2017 г. на Комисията за предоставения достъп до обществена информация.
 

Решихме да попитахме Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество дали ще се самосезира след публикациите във Фрог нюз и Бивол за имотите на Владислав Горанов и кръстниците му семейство Сариеви.

Изпратихме им запитване по имейл. Докато открием имейлите, на които бихме могли да ги запитаме попаднахме на годишният отчет на КПКОНПИ за 2017 година, който показва запитванията до комисията по Закона за достъп до обществена информация.

 

Ръководената от Пламен Георгиев комисия  за една година е получила 2 (две) заявления от граждани, 3 (три) заявления от неправителствени организации и 1 (едно) заявление от журналисти.

 

КПКОНПИ от всичките 6 заявления е отказала информация на 3 от тях и само по 1 е дала информация. Дава един частичен достъп и веднъж препраща към някой друг, защото информация нямали. В края на справката става ясно, че има внесена жалба срещу решението за предоставяне на информация. Жалба има и срещу един от отказите.

 

От отчета се вижда още, че само едното от исканията е било във връзка с изразходване на публични средства. Никой не е питал КПОНПИ нито за упражняване на права или законни интереси, нито за отчетността на институциите или за процес на вземане на решения. Другите 5 заявления попадат в графа „други“.

 

Да обобщим какво показва отчета на КПКОНПИ за предоставената обществена информация.

Никой за нищо не пита Комисията, и да я попита отговор няма.

Очакваме с нетърпение отчета за 2018 година.

Питайте я тази Комисия. Тя провери Делян Пеевски и обяви, че е чист като момина сълза преди Спасов ден. Сега ще проверява финансовия министър Владислав Горанов и кръстниците му семейство Сариеви преди Никулден.

 

Ето какво Фрог нюз попита КПКОНПИ:

Във връзка с публикации, към които по-долу прилагаме връзки, молим, да ни предоставите информация в отгово на следните въпроси:

Ще се самосезирате ли КПКОНПИ във връзка с публикациите на Фрог нюз и Бивол ?

Ще проверят ли КПКОНПИ произхода на средствата за закупуване имотите собственост на семейство Сариеви и на фирмите и дружествата, които са техни или в които имат участие?

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4271 |22.11.2018 Адв. А. Качаунова: Цяла София е осеяна в графити, но никой не е арестуван . 5| 4158 |21.11.2018 Румен Радев: Днес законността е поставена на изпитание . 5| 8265 |18.11.2018 Полицията опита силом да спре затварянето на пътища . 0| 3750 |16.11.2018 Шофьор без книжка опита да избяга от проверка и блъсна полицай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads