Реклама / Ads
70| 9344 |31.03.2013 НОВИНИ

Никола Филчев: Иван Костов е основоположник на политическото подслушване

.
Незаконнното подслушване е тежко посегателство над конституционните права на гражданите. Трябва външен контрол при прилагането на специалната техниката и използване на информацията. Със закон трябва да се даде право на контрол на прокуратурата над СРС-та, заяви в предаването „Всяка неделя” по НТВ бившият главен прокурор Никола Филчев.
 

По повод обвиненията на Сергей Станишев към ГЕРБ за незаконно подслушване на политици, Филчев заяви, че сегашният лидер на ДСБ и бивш министър-председател Иван Костов е осноположник на политическото подслушване. Ексглавният прокурор припомни скандалът с откриването на подслушвателни устройства в неговия апратамент. Скандалът, стана известен като "Бръмбаргейт", избухна на 28 юли 2000 година след факс, изпратен от прокуратурата до медиите. В него бе съобщено, че в жилището на Филчев в столичния кв. "Витоша" са открити два микрофона. Те са били монтирани под мазилката в трапезарията и хола още при строежа на сградата. 

 

„Още през януари 2001 г. наредих прокуратурата да влезне на проверка във всички специални служби, използващи СРС. Установихме, че за 2000 г. съдът е дал 10 хил. случаи за подслушвания. От тях за 2.5 % МВР е дала информация на прокуратурата за какво са й били, а само 1 % отиваха за доказателствен материал. Явно е, че тази дейност на МВР е неефективна, но за сметка на това, службите са събирали много богата информация за живота на гражданите”, каза Никола Филчев.

 

При проверката „ген. Атанасов започна да „пее” при разпитите и да топи Костов. Шефът на НСС твърдеше, че премиерът е наредил подслушването. Ако бях тръгнал по тази линия, трябваше отстрелям Костов като премиер, а това щеше да дестабилизира държавата, идваха избори”, спомни си бившият държавен обвинител № 1.

 
Той си припомни и думи, казани му от тогавашния президент Петър Стоянов - „ В държавата двама души могат да наредят да те подслушват - аз и той (Костов, б.р.), кой мислиш е?" В същото време, подчерта Филчев, не бе морално хем да бъда главен обвинител, хем да съм потърпевш. И затова - пак по молба на Костов - Атанасов е бил обвинен в нещо малко и незначително, за което в последствие е оправдан, като по този начин скандалът „бръмбъргейт" е потулен.
 

„Атанасов беше организирал тънки операции не само срещу Костов, но и срещу Петър Стоянов. Предупредих Костов, че шефът на НСС  трябва да бъде отстранен, а той ми отговори буквално следното: „ Жена му е много алчна, тя ще започна да приказва”. Постъпиха данни от разузнавателна служба за сметка в чужбина, която се води на името на двама титуляри – жената на Атананасов и жената на Костов. Тази информация беше потвърдена и от председателя на НС Йордан Соколов. Според него американци им били дали парите да се борим за демокрация в България”, твърди Филчев.

 

Според него Иван Костов може и да има организаторски и управленски катества, но той ще остане като организатор на престъпната приватизация в България. По негово време бяха продадени държавни активи за 30 млрд. лева, а в държавата влезнаха само 3 млрд. лева. Той организира кампания за моето личностно оклеветяване и нападки към семейството ми, но по-важното е, че той ограби народа, обяви още по НТВ бившият главен прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 115| 8358 |31.03.2013 Иван Костов: Зная как да излезем от кризата . 6| 7032 |31.03.2013 Николай Милошев: Превърнахме даскал в обидно понятие . 24| 6167 |29.03.2013 ЦИК отказа на Емил Кабаиванов . 82| 5902 |25.03.2013 Иван Костов: Вълна от ляв популизъм залива България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads