Реклама / Ads
11| 5214 |10.06.2008 НОВИНИ

Никола Филчев подаде оставка като посланик в Казахстан

.
Никола Филчев е подал оставка като посланик на България в Казахстан пред министъра на външните работи Ивайло Калфин. Това научи Frognews.bg от източници във Външно. Молбата била получена миналия петък, но е пазена в тайна.
 
Предполага се, че дипломатът Филчев ще се върне окончателно в България на 1 септември 2008 г. Дотогава той ще изпълнява задълженията си, освен по време на годишния си отпуск.

В мотивите за оставката си Филчев е посочил семейни причини.

Посланикът ни в Казахстан Никола Филчев, е назначен на този пост с указ на президента Георги Първанов през 2006 г. Веднага след встъпването му в длъжност започнаха и скандалите около дипломатическата кариера на главния прокурор.

Първа той самоволно се завърна в България, без дори да се обади на своите началници във Външно министерство. В България бившият главпрокурор се движи с джип „Чероки" с ловешка регистрация. При опит на журналист да разговаря с него по телефона той го напсува. В последващ разговор се представи като „Плод и зеленчук". Принуден все пак да каже нещо тогава, външният министър се ограничи до следното: "Морални категории не е моя работа да коментирам. Това, което аз мога да направя, е, когато има законови основания, да предприема мерки. Предлагам ви да ми предложите законови основания да бъдат наложени някакви санкции върху нашия посланик. Има ли такива?"

Без да съобщи на никой и напълно погазвайки установения дипломатически ред, посланик Никола Филчев е напуснал Казахстан, стана ясно след от съобщение на Външно министерство за проведен разговор между Ивайло Калфин и дипломата. Министърът е поискал от бившия главен прокурор обяснение защо е напуснал Казахстан без негово разрешение. Той отвърнал, че заминаването му се наложило спешно по семейни причини и възнамерява да вземе отпуск. Никола Филчев е обяснил, че си дава сметка за нарушението, което е извършил и че съжалява за това, съобщиха от МВнР.

Бившият главен прокурор даде повод за поредния скандал и с неявяването си като свидетел по делото "Филчевгейт", заради което съдът го обяви за общодържавно издирване. В същия момент министър Калфин стана за смях, защото твърдеше, че Филчев е в Казахстан и призовката му е изпратена по дипломатически път. Той официално е уведомил за това военния съд, който снел постановлението за издирване. Няколко часа по-късно, когато служител от българската мисия в Казахстан потвърди пред медии отсъствието на посланика, Калфин съобщи за проведения телефонен разговор и потвърди новината.

По данни на българското посолство в Казахстан до края на годината се очаква да бъдат издадени около 4500 визи. В България пристигат главно платежоспособни туристи от Казахстан, които имат интерес към покупки на недвижими имоти у нас, твърдят от дипломатическото ни представителство.

Стокообменът между Казахстан и България за периода януари-юни 2007 г. възлиза на 16,4 млн. долара, а за месеци от тази година е достигнал над 20 млн. долара. Казахстан изнася за България предимно петрол, а от България внася медикаменти и козметика. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5263 |09.06.2008 Николай Василев натиснат да съкращава още чиновници . 0| 4979 |22.05.2008 Бойното кръщение на министър Николай Цонев ще е в Афганистан . 468| 9884 |23.04.2008 Камен Пенков подаде оставка все пак . 31| 5417 |18.04.2008 Станишев готов с оставка, става еврокомисар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads