Реклама / Ads
1| 5133 |04.10.2007 НОВИНИ

Никола Саркози с български орден „Стара планина” за втори път

.
Френският президент Никола Саркози получи най-високото българско държавно отличие орден „Стара планина”-първа степен заради заслугите му за освобождаването на нашите медицински сестри и д-р Ашраф от либийския затвор.
 

При еднодневната визита на френския държавен глава не го придружава съпругата му Сесилия Саркози, която също допринесе много за благоприятния изход от кризата с осъдените в Джамахирията българки и палестинския лекар. В официалната делегация обаче е включена известната френска певица от български произход Силви Вартан.

 img_6581.jpg  снимки Вяра Йовева

На тържествената церемония в Президентството присъстваха премиерът Сергей Станишев, министрите Гергана Грънчарова, Румен Петков, Ивайло Калфин, председателят на парламента Георги Пирински, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, депутати и други гости. Преди церемонията по награждаването с орден „Стара планина"-първа степен президентът на Франция Никола Саркози бе посрещнат официално на площада пред паметника на Незнайния войн. Двамата държавни глави изслушаха химните на двете страни. Пред тях премина и гвардейската рота. Саркози поднесе венец пред мемориала в центъра на София. Той се ръкува с хората, дошли да го посрещнат и да засвидетелстват уважение към него. Силви Вартан също поздрави посрещачите.

img_6531.jpg

„За мен е изключителна чест да връча най-високото държавно отличие на френския президент Никола Саркози заради неговата активна роля в развитието на двустранните отношения между България и Франция. Ако трябва да бъда коректен към историческата истина, трябва да спомена, че това е вторият орден "Стара планина", който получава Никола Саркози. Първият му бе връчен, докато той бе министър на вътрешните работи на Франция заради изключителната помощ, която оказа страната му на България по една от най-сложните глави по време на присъединяването ни към ЕС - 24-та". Това заяви българският държавен глава Георги Първанов, след като награди своя френски колега Никола Саркози с ордена. Първанов посочи, че Саркози има много активна роля в общоевропейски план и че на Европа е необходима силна личност като френския президент, за да може ЕС да функционира все по-добре и да решава освен своите и проблемите на другите. Първанов бе категоричен, че страната ни ще участва активно в дебатите по конституционния договор на Европа, разширяването на съюза, енергийните проблеми и други.

„В моята представа за Европа всеки член на Съюза може да разчита на солидарност от останалите. България никога вече няма да бъде сама. Когато България е изправена пред някакъв проблем, подобен на този с медиците в Либия, всички 27 страни ще застанат зад нея и ще бъдат солидарни". Това заяви на свой ред френският президент Никола Саркози. Той бе категоричен, че българските медици, които бяха в либийски затвор, не са просто българи, а европейци. Саркози обясни, че освобождаването на българските медици е било решено още при първата визита на съпругата му Сесилия в Либия. Според него успехът се дължал на това, че неговата съпруга не се задоволила само да посети медиците в затвора, но и да се срещне със семействата на заразените деца, за да се обърне страницата. Освен това много важно било по време на преговорите да не се унижава другата страна. "Българските медици не са отговорни за случая, но ние трябваше да се погрижим за тези деца", категоричен бе Саркози. Попитан защо Сесилия не е с него в България, френският президент отговори, че тя е много уморена от всички полемики и затова е пожелала да остане в сянка.

Саркози изрази готовността на Франция да защитава страната ни, когато имаме нужда от това. Освен това Франция иска да ни предостави сигурност по договорите за отбрана, които предстои да бъдат подписани. "Вие сами извоювахте свободата си, така че днес никой не може да ви слага във втора категория в Европа. Вие сте равни на всички. Ако ние сме създали Европа, това е защото вие сте били подтиснати и ние не сме били там, за да ви освободим. Европа има нужда от вашата надежда, от вашето чувство за щастие и виждане за бъдещето. Ние имаме нужда от вашата младост и енергия. Франция е ваш приятел", категоричен бе Саркози. След това той се обърна към българския президент със следните думи: "Когато дойдете в Париж, ще се накича с този красив орден и съм сигурен, че тази снимка ще обиколи света и много държавници ще си кажат - какъв късмет има Саркози, че е награждаван два пъти с този орден."

В ранния следобед Никола Саркози се срещна със студенти и франкофони в аулата на Алма Матер. Той отговори на въпрос, свързан с евентуалното членство на Турция в Европейския съюз. Френският президент отново потвърди позицията си, че евроазиатската страна няма място в Европа. Като основен аргумент Саркoзи посочи огромното население на тази държава - а колкото повече население има една страна от ЕС, толкова повече представители в Европарламента има тя. Това според него ще доведе и до появата на множество проблеми, с които Европа ще трябва да се справя. „ Европа ще решава проблемите на Турция", категоричен е Саркози. А от друга страна, ако Европа увеличи границите си до Ирак и Иран, тя ще загуби идеала, за който се бори и няма да е ,,европейска" общност, смята още френският държавен глава. „По тази логика може да се приеме Мароко, Ливан и Сирия", посочи той. „Чрез отказа си ние не искаме да обидим турската държава, но все пак внимаваме да не се стигне до дестабилизация на ЕС.", заяви френският президент. Попитан за отношенията между Европа и Русия, Саркози отговори, че Русия, която е била унижавана толкова много до сега, трябва освен правата си, да търси и да изпълнява задълженията, които поема. ,,Тя не трябва да утежнява работата на Европа, а напротив!", подчерта още той.

Преди да отпътува от страната ни Никола Саркози се видя с премиера Сергей Станишев в МС, а във френското посолство и с българските медици, за чието спасение, той направи много.

img_6731.jpg

До края на годината ще бъде финализиран договорът за закупуване на четири корвета, а работна група ще уточнява финансовите условия и как работата по строителството да бъде разпределена между френската и варненската корабостроителница. Това съобщи самият Саркози след срещата със Станишев. Министър-председателят пък определи сделката като "доста привлекателна". Според него партньорството между България и Франция в областта на отбраната е стратегическо. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11917 |17.09.2007 Бенита Фереро-Валднер – почетна софиянка и орденоносец . 3| 5004 |15.09.2007 Ван Орден недоволен от борбата с престъпността, Фратини ни брани . 1| 7181 |21.08.2007 Български художници излагат свои платна в Града на ветровете . 6| 11274 |20.08.2007 Тракийско злато пали война между Николай Овчаров и Георги Китов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads