Реклама / Ads
1| 12053 |06.12.2007 НОВИНИ

Св. Николай – пазител на моряци,рибари, банкери и леки жени

.
Около 23 000 са имениците у нас на днешния ден, а името е на 7-мо място по популярност сред българите. Никулден е празник и на град Бургас, известен с едни от най-красивите и умни жени в България.
 

Празникът е един от най-популярните сред българите. Дори и да не секазва Николай или пък да не е моряк, например, нашенецът не пропуска да седне с традиционната риба, гледайки, разбира се тя да е по джоба му. И тази година както си му е редът търговците пак вдигнаха цената на традициония за празника шаран. Така килограмът му в Сандански и Пазарджик достигна 6 лв. още преди два дни. От борсите уточниха, че днес се очаква цените да скочат с още 1-2 лв. в цялата страна и да стигнат до 8-9 лв. за килограм. Според пенсионери, които въпреки високите цени, все пак са заделили някой лев за риба, това е една от малкото запазени традиции у нас, за която няма парични бариери. Всяка година в морските и речните градове, най-запалените рибари предпочитат сами да си направят улова за празника, но лошото време във Варна от няколко дни е изгонило рибата около крайбрежието. Това направи за резил риболовците в морската ни столица, които хвърлиха въдици в рибните борси в града.

  Днес вторият ни по големина морски град Бургас пък ще отбележи своя празник с първата по рода си рибна фиеста. Рибни деликатеси и вина ще бъдат изложени на централния площад “Тройката” в 13 ч. На символични цени от тях ще могат да опитат всички. Както винаги празникът започна още в най-ранни зори с литургия в храма ,,Св. св. Кирил и Методий", след което в 10 часа кметът Димитър Николов вдигна знамето на града пред общината. В 17:30 ч започва и най-вълнуващата за малки и големи част от събитието – украсяването на Коледното дръвче в центъра на града. 
Историята на този ден, всъщност, започва още през 270 г., когато в град Патра се ражда Николай Мирликийски в добродетелно християнско семейство. Чичо му бил епископ на града, а след като забелязал християнските добродетели и на племеника си, го привлякъл в църквата. След смъртта на своите родители Николай започнал да прави благодеяния. По този начин спасил трите дъщери на разорен богаташ, който сам ги изпратил да вършат безчестия с мъже срещу пари. Всяка седмица им давал тайно злато, така мъжът ги прибрал отново при себе си, а търговията му отново потръгнала. Оттук се счита, че Чудотвореца е пазител на грешните жени и на търговците. По време на пътуването си до Божи гроб, Николай спасил удавник и възкресил друг, заради това чудо епископите от града го обявили за архиепископ. Билл известен и с това, че спасявал мнозина несправедливо осъдени на тъмничен затвор. Той самият по времето на цезар Галий лежал в ribi.jpgтъмница заедно с други християни, но с молитвите и словата си им давал сили да преодоляват трудностите и унижението. Умира на днешния ден през 343 г., а след смъртта му от нетленните останки капело миро, което излекувало мнозина болни. Така по църковните канони бил обявен за светец. В българския фолклор се носи легендата как група моряци, предвождани от св. Николай, плавали с лодката си в бурни води. Тя се пробила, а дупката  св. Николай запълнил с шаран и спасил всички. Оттук идва и традицията у нас на този ден на масата да се събере цялото семейство и на трапезата задължително да има шаран. В Полша, Унгария, Германия, Холандия и Белгия обаче, празникът е насочен към децата. Те слагат обувките си навън и, ако са били послушни през годината, ще открият в тях шоколади, бонбони и подаръци, а в противен случай - там ще има само въглени и съчки. Св. Николай Чудотворец всъщност е първообразът и на Дядо Коледа (Santa Nicolaus - Santa Claus).  У нас именниците днес са над 23 000 с името Николай, Никола, Кольо, Николина, Нина и др. На старогръцки то означава победител и в България, както и по цял свят, се счита за едно от най-популярните. В различните езици разликата е съвсем малка, като например във френския - Никола (Саркози) - само в смяната на ударената сричка, а в английския – Никълъс(Кейдж). За тези именници, които още не са решили с каква рецепта да посрещнат гостите си, Frognews.bg ви предоставя изпитана и вкусна рецепта на пълнен шаран.  

Изчистеният шаран се намазва с лимонов сок отвътре и отвън; посолява се и се оставя да стои така около час. През това време се приготвя плънката по следния начин: в тенджера се задушава нарязания кромид лук с олио и малко вода под капак; прибавят се нарязаните гъби, след като се позадушат, се прибавя оризът и се пържи, докато стане прозрачен (така няма да се развари); подправя се с черен пипер, посолява се на вкус и се долива вода (около 3-4 ч.ч.). След като оризът леко омекне, тенджерата се сваля от котлона, прибавят се орехите и магданоза и сместа се оставя леко да изстине. С нея се пълни шарана и стомаха му се зашива с конец. Слага се в подходяща тава, намазана с олио, и около него се разсипва останалата плънка. Шаранът се намазва отгоре с олио, поръсва се с едро смлени орехи. Върху тях се нареждат тънки резенчета лимон, долива се малко вода и се пече в немного силна фурна. Шаранът е готов, когато след бодване с вилица, месото не пуска кръв, и конецът, с който сме го зашили, лесно се отделя.
Оставя се леко да изстине и се нарязва на порции. Сервира се по възможност с бяло вино. Добър апетит и наздраве на имениците!

Васил Василев 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5723 |26.11.2007 Шефът на руските тайни служби Николай Патрушев тайно у нас . 6| 5518 |22.10.2007 Николай Николов, говорител на ЕСК: "Правителството нищо не дава" . 8| 31677 |19.10.2007 Атентат срещу Николай Вълканов, бизнес ръката на Доган, крит цял месец . 6| 11335 |20.08.2007 Тракийско злато пали война между Николай Овчаров и Георги Китов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads