Реклама / Ads
3| 7084 |21.03.2018 НОВИНИ

Николай Хаджигенов: Законът е добър, трябва да сме по-умни, а не по-силни

.
В момента режимът за носене на оръжие у нас е един от най-либералните в Европа. Има някои недостатъци по прилагането му, както обикновено, но това е „обичайният недостатък, дължащ се на неграмотното МВР, корумпираното МВР и некомпетентното МВР“. Така адвокат Николай Хаджигенов коментира исканията за по-либерален режим за оръжията у нас.
 
Той посочи, че е твърд привърженик на свободното право на гражданите да притежават и носят оръжие, но „трябва да отчетем факта, че на Балканите не сме нормални хора. Безогледното раздаване на оръжие ще доведе до там, че на всеки светофар ще се стреля от сутрин до вечер“.

„Не е вярно, че понеже сме някаква особена порода хора, тук едва ли не ще се изпозастреляме – контрира бизнесменът Боян Атанасов, защитник на тезата, че е необходим по-свободен режим. – И досега в България, по данни от миналата година на вътрешния министър, има около 350 хил. законни огнестрелни оръжия. За незаконните сме в сферата на предположенията. Това никак не е малко за население и държава като България, а не съм забелязал безразборно да се стреляме по улиците, напротив – убийствата са в рамките на всички средностатистически европейски държави“.

Атанасов изтъкна, че в доста по-демократични държави прокуратурата и МВР си вършат работата доста по-добре, но въпреки всичко са делегирали на гражданите си правото да притежават оръжие и да го използват при нужда. Той посочи, че е против безразборното раздаване на оръжия, но добави, че „един добър закон е точен, ясен и всеобхватен и не се нуждае от допълнителни тълкувания от който и да е съдийски състав“. По думите му юристи, адвокати и прокурори посочват, че нормативната база е остаряла.

„Законът в частта за неизбежната отбрана не е никак лош, изтъкна Хаджигенов. – Собствеността не е над човешкия живот, т.е. хипотезата, която се разнася съвсем лаишки по всички медии – че за цената на два таса, за един фар, три буркана лютеница, цветен телевизор или каквото и да било няма проблем да се стреля и да се убива... правото на неизбежна отбрана не е право да убиваш, това не е лиценз за убиване. Независимо от мнението на различни некомпетентни граждани, законът не е лош. Проблемът със закона е правоприлагането му. То обаче се дължи на некомпетентна и корумпирана прокуратура и МВР – всъщност там е проблемът, там е заровено кучето“.

По думите му апартаментските кражби, „които са основното знаме на патриотично настроените граждани, искащи да убиват (...), не се разследват изобщо. „И за да не се чудите – убийствата у нас не се разследват изобщо. Изключвам битовите убийства, т.е. внук закла баба си с брадвата, на които няма какво да им се разследва. Всъщност по престъпността у нас не се работи по никакъв повод. Това е основният проблем, а не лошото законодателство. То е добро и работещо, но когато има кой да го прилага правилно и компетентно“.

За да изясни, Хаджигенов каза: „законът допуска да застреляш не крадец, а човек, който те е нападнал, и когато се бориш за живота си. Законът е категоричен, че трябва да отговориш на нападението по начина, по който си нападнат, т.е. когато си нападнат от един човек с голи ръце, не можеш да го застреляш с картечница. Това е очевидно превишаване на пределите на неизбежната отбрана“.

„Това, което ние искаме, е казусът, който касае проникване на територията на собствеността, без значение дали е жилище, собственост, гараж, двор и т. н. – обясни Атанасов. – Както се казва в нашата Конституция, частната собственост е свещена и неприкосновена и човек няма как да знае кой в 2 ч. с какви намерения ви влиза вкъщи, за да знаете вие как да му отговорите адекватно (...) Защитаващата се страна трябва да получи максимална възможност да се защитава и да използва абсолютния капацитет на сила, който притежава, вкл. и смъртоносна“.
Николай Хаджигенов, Боян Атанасов
Снимка: bTV

„Доказано е – каза той. – че либералното носене на оръжие намалява престъпленията, намалява убийствата, самоубийствата, изнасилванията. Няма обратна теза“.

Хаджигенов контрира, че в Тексас, най-либералният щат по отношение на огнестрелни оръжия, имат най-високата престъпност в САЩ.

Никой не иска да убива, но огнестрелното оръжие е психологическа бариера за много от престъпниците, посочи Атанасов.

Не е работа на гражданите да се борят с престъпността, да стрелят безогледно. Ако няма държава, тяхна работа е да я изградят наново. Затова казвам, че човек трябва да е по-умен, а не по-силен. Искрено се надявам да доживеем този момент, отговори адвокатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 23886 |21.03.2018 Николай Цонев за Фрог: Министър Горанов трябва да бъде отстранен заради тези 16 млрд. . 1| 6660 |15.03.2018 Николай Николов: Фактите за управлението на ГЕРБ са срамни, а не несъстоятелни . 7| 6091 |12.03.2018 Николай Михайлов: Поведението на руския патриарх е недопустимо . 1| 5524 |11.03.2018 Стотици се сбогуваха с благородника Бате Николай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads