Реклама / Ads
8| 5704 |20.11.2020 НОВИНИ

Николай Милчев: Ваксината и бялата лястовица

.
Николай Милчев
Светът е отворил уплашени очи и чака ваксината - ваксината срещу Ковид. Чакаме я и ние. И докато седим, си говорим за бялата лястовица. Видели я в село Манджилари – казва Йордан Йовков. Мой приятел от Стражица я снимал под стряхата на къщата си и ми изпрати снимка. А напоследък много хора видели бели лястовици с бели престилки в болниците.
 

Значи трябва да я има надеждата за бялата лястовица и за ваксината от Ковид също.
Само че си мисля и друго. Нека Господ подкрепя и води ръката на тия, дето търсят ваксината, но в България сме я измисляли тази ваксина вече много пъти.
Не ми е до шеги, и то точно сега, но ние тая ваксина си я имаме от години.


Когато ни казваха, че най-светлото бъдеще е зад хълма, но дотам трябва да се дадат жертви, ние какво направихме? Измислихме си ваксина срещу изкачването по хълма и седяхме в подножието.


Някои обаче бяха веднага на върха. И с радост даваха жертви, но не себе си –жертваха моите илюзии. И други илюзии също. Защото имахме червена ваксина.


Когато ни казваха, че демокрацията е дълга от Орлов мост до Плиска (толкова беше дълъг най-големият син митинг), ние какво направихме? Някои останаха на трибуната на Орлов мост и оттам на крилете на орлите хвръкнаха я в Президентство, я в Народно събрание, я в посолство, я в банка. Други си останаха на спирката на Плиска и още чакат рейса. Защото бяхме измислили и синя ваксина.


Когато ни казваха, че Витоша е по-ниска от планината с пари, които великите ни реформатори откраднаха от нас, ние какво направихме? Радвахме се на петдесет лева, хвърлени в движение от джипката, и на лъжи от тв екрани. Защото бяхме измислили ваксината на примирението. Тя ни е в гените.


Ще изброя още няколко патентовани бг ваксини: срещу почтеността, срещу морала, срещу ума, срещу таланта, срещу силата да кажеш истината.


Ще повторя пак – никак не ми е до шеги и до метафори. Но искам да успокоя хората от Ком до Емине и от Дунав до Странджа, че не руснаците, не американците, не германците и не китайците ще измислят ваксината срещу Ковид, а ние, които сме израснали с примирението и с приказката за бялата лястовица.


А може би още утре снегът ще е такава бяла лястовица.


Николай Милчев, Фейсбук
 
 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5213 |20.11.2020 Николай Младенов става специален пратеник на ООН за Либия . 4| 4345 |20.11.2020 Pfizer поиска от САЩ разрешение за спешна употреба на ваксината срещу COVID-19 . 6| 4309 |18.11.2020 Ваксината на Pfizer с все по-добри резултати: Показа ефективност от 94% . 13| 7157 |17.11.2020 Николай Марков: Коронавирусът прави качествен подбор - политически лидери и олигарси оживяват!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads