Реклама / Ads
14| 5430 |16.01.2013 НОВИНИ

Николай Младенов: Писах остро до Лондон

.
Министърът на външните работи Николай Младенов
В Лондон днес беше връчено мое остро писмо до британския министър по европейските въпроси, с което обръщаме внимание на ситуацията, която се е създала през последните месеци.
 

Това каза пред журналисти министърът на външните работи Николай Младенов в отговор на въпрос по повод проблемите при кандидатстването на българските студенти за работни разрешителни във Великобритания.

Въпросът e поставен още от пролетта на 2012 гoдина, а през септември британският премиер изпраща писмо до Бойко Борисов, в което обяснява причините за създалата се ситуация - а именно трудовата политика, която така или иначе щяла да се либерализира спрямо българите през 2014 г., припомни Младенов, цитиран от bTV.

"Оттогава досега ние внимателно следихме какви мерки са предприети, за съжаление те не са адекватни", обясни той и изтъкна, че всички българи са пълноправни граждани на ЕС, без значение на територията на коя страна се намират и следователно не може да бъдат дискриминирани.

В писмото си до властите в Лондон Младенов е направил пет конкретни предложения за решаване на проблема. Първото е да се намали значително времето за разглеждане на пощенските молби, изпратени от граждани на България и Румъния във връзка с различните документи, които имат нужда от легализация като студенти.

Друго предложение е своевременно да започнат и да се увеличи броят на срещите, които службата за информация в Кройдън прави, където са най-големият брой закъснения при обработването на документите.

"Останалите предложения са да се отвори отново центърът за връзка с новите страни членки, съществувал преди време и работил със страните, присъединили се към ЕС преди нас, да се създаде специална група, която да разгледа приоритетно постъпилите искания от България и Румъния, за да се навакса сериозното забавяне на обработката на документите, както и да започне ускорено разглеждане на заявления за издаване на разрешителни за български и румънски студенти - по-специално на тези, които имат задължителен стаж по време или след обучението си в Обединеното кралство", посочи външният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6652 |13.01.2013 Митрополит Николай не желае да бъде патриарх . 6| 6801 |02.01.2013 Македония си приписаха и Бербатов . 29| 7155 |18.12.2012 "Полимери" на Николай Банев пред фалит . 18| 5823 |15.12.2012 Младенов: Без повече реверанси към Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads