Реклама / Ads
0| 7058 |15.06.2017 НОВИНИ

Николай Панков за протеста на имамите и ”търговията” на Борисов при Ердоган

.
„Имамите тръгват да стачкуват, да блокират улици. Основен е въпросът срещу кого ще стачкуват имамите – срещу държавата или срещу главното мюфтийство, които не дават заплати“. Това каза журналистът Николай Панков пред BiT.
 
По думите му, по темата понякога има сериозни спекулации. Той каза, че главното мюфтийство държи на държавата около 6 милиона лева, а сметките са запорирани от частни съдебни изпълнители, така и от държавен съдебен изпълнител.

Журналистът посочи, че става дума за публично вземане от 2013 г., а сега се твърди, че държавата по някакъв начин е прекратила някакво споразумение.
„Аз съм авторът на тази паметна записка“, заяви Николай Панков. Той припомни, че Костов тогава е имал намерение да осигури светски характер, за да не се стига до радикализиране на мюсюлманите.

„Извиват се ръцете на премиера за пореден път, тропа му се по масата и му се иска“, добави Панков. Той разказа, че протоколът е бил по повод срещата на тогавашния главен мюфтия на Турция и тогавашния премиер Иван Костов, за да се поставят рамките на това да се реставрират паметници на културата като джамии например, а в Турция да се реставрират имотите на екзархията. Това и други въпроси са били договорени, но това не е стигнало до държавен протокол.

„Нямаше да бъде проблем, ако в Турция не се роди турския политически ислям на Ердоган“, подчерта Панков. По думите му, посланик на държавата се вика по повод писмо на външното министерство и посочи, че Ради Найденов е искал среща с Надежда Нейнски.

България е поискала официализирането на идването на тези пари от Турция, поискали сме изясняване на въпроса, посланикът Надежда Нейнски не е казала какво се е случило. „Бойко Борисов е омекотил агресията на Ердоган към Европа“, припомни Панков изявленията след срещата в Анкара.

Той коментира и че се готви нов закон за вероизповеданията. По думите му, в държавата ще се предвиди и ситуация, в която да има одит и намеса на Сметната палата за отчетите на мюфтийството.

„450 джамии са без контрол и без имами. Имаме всякакви разхождащи се мигранти. Имахме процес в Пазарджик“, каза журналистът, коментирайки радикализацията в България. „Всички имами, които не са злонамерени, трябва да дойдат и да вдигнат на „Ура“ главното мюфтийство“, добави още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6330 |06.06.2017 Проф. Николай Петров: Голяма част от спешните пациенти не са спешни . 0| 4482 |30.05.2017 Здравният министър Николай Петров на среща с общинските болници . 4| 5390 |25.05.2017 Николай Нанков: Спирането на ТОЛ системата е заради жалби . 7| 8237 |21.05.2017 Д-р Николай Петров: Клиничните пътеки си изиграха ролята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads