Реклама / Ads
20| 15266 |06.04.2010 НОВИНИ

Николай Цонев – най-богат от кабинета „Станишев”

.
Николай Цонев
Бившият военен министър Николай Цонев е най-забогателият в правителството на Сергей Станишев през последната година от управлението на тройната коалиция. Това сочи последната му декларация му пред Сметната палата. Според нея Цонев е оставил на банков депозит 172 хил. лв.
 
Парите били спестени от заплати, хонорари и дивиденти, разкрива „24 часа”. Освен това настоящият арестант е придобил още 390 хил. лв. от продажба на дялове в дружества. Притежава 3 апартамента, 2 къщи и 2 парцела. В декларацията на Цонев фигурира и парцел в София от 2152 кв. м. На този терен в столичния кв. Горна баня бившият министър е вдигнал къща. Тя е на 2 етажа, има и тавански. В приземието бил оборудван фитнес. Брокери коментират, че за строежа на подобна сграда са нужни поне 1 млн. лв.

Цонев е декларирал и имоти в Перник. Там по наследство е придобил два апартамента. Отделно има къща с двор в радомирското село Стефаново, както и в котленското село Медвен. Притежател е и на акции и ценни книжа в няколко дружества на обща стойност от 38 321 лева.

Имотите и банковите сметки на Николай Цонев и начинът на придобиването им вече са обект на щателни проверки от страна на разследващите органи. На Велики четвъртък той бе арестуван заедно със съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов за уреждане на схема за даване на подкуп от 50 хил. евро на следователя Петьо Петров. Срещу рушвета той е трябвало да провали делото срещу Цонев за изграждането на комуникационната система „Странджа”, ощетила държавата със 120 млн. лв. Агенти и магистрати проверяват имотното и финансово състояние и на аверите на бившия военен министър.

Съдията Петър Сантиров изглежда не толкова богат. Според последната му декларация в Сметната палата магистратът е купил две ливади в смолянското село Стойките за 17 500 лева общо. Взел е два банкови кредита от 37 500 евро общо, спестил е от заплати 11 хил. лв.

От проведените до сега разследвания става ясно, че до даването на авансовия подкуп са проведени 5 срещи, а инициативата е дошла от съдията Сантиров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4757 |06.04.2010 Посредникът на Цонев откраднал Рибния буквар? . 12| 5154 |04.04.2010 СГС остави Цонев, Сантиров и Попов в ареста . 1| 4967 |04.04.2010 СГС гледа мярката на екс министър Николай Цонев . 7| 5253 |02.04.2010 Обвиниха Цонев, Сантиров и Попов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads