Реклама / Ads
1| 5431 |03.01.2019 НОВИНИ

Н. Василев: Администрацията става все по-голяма при намаляващо население

.
Николай Василев Източник: БГНЕС
”За периода 2016-2017 година има и ръст с 5% на щатните бройки в държавната администрация, тъй че с 20-те процента намаление резултатът може да се окаже нулев”. Това заяви пред БНР Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата.
 

Въвеждането на електронно правителство ще иска още по-висококвалифицирани и по-мотивирани кадри, допълни Цветан Симеонов, но уточни, че засега "съпротивата на администрацията е изключително настойчива - те се съпротивляват срещу всяко електронно усъвършенстване на обслужването на гражданите и фирмите":

 

"Лошото е, че като им се обещаха 10% увеличение на заплатите, няма да отпадне тази съпротива. Ще се вкопчат още по-здраво в службицата си и ще бъдат глухи за всяко предложение за електронно обслужване на граждани и фирми. /.../ Изтъква се като предимство това, че България се придвижва в класацията на ООН за готовност за електронно правителство, но обърнете внимание, че това е "готовност" за електронно правителство, а за една страна членка на ЕС от 2007 година насам е смешно още да няма електронно правителство".

 

България отстъпва в класацията за правене на бизнес на Световната банка.

Закриването на фирма е "дълъг, бавен и скъп процес", допълни Цветанов.

 

Бившият министър на държавната администрация Николай Василев е категоричен, че административна реформа у нас просто няма:

 

"Не знам някой да е твърдял, че има. Просто си няма. Според мен в последните 10 години почти никаква реформа няма в страната. Горе-долу нещата си карат на самотек. Ако намерите публикации от последните 10 години, ще се окаже, че периодично, може би всяка година, някой казва нещо за съкращения, след което то така умира в пространството и следващия път, като го каже пак, администрацията е станала малко по-голяма от предния път.  Моето усещане на гражданин е, че тя става по-голяма постоянно при намаляващо население".

 

Най-добрият начин за реформа в администрацията, според Василев, е като увеличенията на заплатите се осъществяват паралелно с намаленията на числеността. Той припомни, че държавната администрация е била намалена със 17 000 души, когато той е оглавявал ресорното ведомство между 2005 и 2009 г., но след това числеността ѝ постоянно расте: 

 

"Тогава периодът също беше много благоприятен за икономиката, както и сега частният сектор ги взе с най-голямо удоволствие. Тук предимно говорим за висшисти и предимно в София - това не са хора, които остават безработни, напротив - това са хора, които много успешно ще получат още по-високи доходи и успехи в частния сектор".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 24396 |03.01.2019 Адв. Кр. Гьошев за Фрог: Ако Борисов съкрати администрацията, ГЕРБ губи изборите! . 3| 4749 |02.01.2019 Проф Вл. Чуков: Путин диктува в Сирия, Башар остава . 7| 4609 |02.01.2019 Правителството с план за съкращаване на администрацията . 1| 4294 |31.12.2018 Еврото става на 20 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads