Реклама / Ads
18| 5714 |10.11.2015 НОВИНИ

Т. Николов за Фрог: Руската църква може да стои зад скандала с Вартоломей

.
Тони Николов
Скандалът около визитата на Вселенския патриарх Вартоломей беше най-безумното нещо. Удивен съм от това. Този скандал се създаде от различни групи хора, извън БПЦ и се разпространи през медиите. Това обясни пред Фрог Тони Николов, редактор на списание „Християнство и култура”.
 
Ето какво още сподели той: Самата покана към Вартоломей беше различна- тя дойде през БАН. После към нея се присъедини БПЦ. След това изведнъж се появиха едни снимки, от които се видя, че се вдига паметник на Вартоломей и то в присъствието на български бизнесмени. Но това са различни аспекти.

Какво се очаква от една такава визита?! Опитваме се да реконструираме. Първо-връчва му се висше държавно отличие, приемаме формално главата на православната църква. Знаете, че той е пръв сред равни. Когато каниш един човек, и искаш да го приемеш с уважение, трябва да чуеш какво иска да ти каже. Това, което винаги е казвал, при срещите си с патриарха, е свързано с миналото. Да, така е, от схизма излиза БПЦ, нима го научаваме вчера? Само, че схизмата е свалена през 1945 година и това е факт. От там нататък трябва да гледаме в бъдещето.

Второто нещо, което се споменава в междудържавните отношения са църковните ценности от Гърция. Тези ценности не са на Вартоломей. Те са на гръцки монашески обители. Това е въпрос със 100 годишна давност. Това е голяма тема и никой не е казал, че от утре ще започне връщането им. Тази тема се поставя, защото ценностите са все пак частна собственост на монашеската обител. Да си представим, че ако нещо е принадлежало на Рилския манастир, то не е държавата.

Ние искаме нещо. Догодина се свиква Православен събор и тръгва една инициатива, а именно БПЦ да бъде издигната по-високо в реда. Искаме помощ в тази посока от Вартоломей, т. е за нас е важен неговият глас. На тази среща догодина, той би могъл да заеме някаква позиция, която няма да е без значение. Ако застанем на 5-та позиция, както се иска, трябва да изместим руската църква. Но, добре, искаме го. Но какво правим ние-връчваме държавно отличие на Вартоломей, той казва едни неща, които винаги е казвал. Слушаме го и разбира се, че можем да възразим, но по разумния начин. Може да възрази българският патриарх Неофит, но доколкото знам, такова нещо няма. В същото време изведнъж избухва обществен скандал. Сега чувам и за някакви протести. Излизат медиите с едни заглавия. В крайна сметка се налива вода в Руската църква. Знае се, че центровете са два-Константинопол и Москва.


Възможно е това да е игра на Руската църква и хората, които правят този скандал, би трябвало да са наясно къде наливат вода. За мен е странно. В интерес на България е визитата да завърши с успех, добри чувства и подкрепа. Не разбирам защо трябва в момента да се караме с Вселенския патриарх. Той ще си отиде леко обиден. Това надавам се, не изостря отношенията между двете църкви. Все пак да припомним, че Вселенският патриарх попечителства българите в Цариград.

Неговото духовно попечение се разпростира до Света гора, където нищо не става без него. Надявам се, да не се затаят лоши чувства. Не разбирам кому е изгодно да се обтегнат отношенията ни. БПЦ мълчи, т. е тя не казва, че се чувства обидена. А някакви хора изземват думата извън църквата и се произнасят. Могат да се водят разговори, може да не се стигне до споразумение, това са нормални нещо. И какво от това?! Могат да се кажат много неща, но може да има и позиция на БПЦ. Всичко сега се случва като една организирана акция. Трябва да мине време , за да се разбере защо се стигна до тук и кой имаше интерес от това нагнетяване на напрежението. Защо едни хора се почувстваха толкова обидени?! Еми какво искат, да изгоним Вартоломей от страната ли?!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4646 |10.11.2015 Първо във Фрог: Екоземеделци притиснаха зам. министър Грудев за оставка . 12| 6109 |10.11.2015 Само във Фрог: Ченгета хвърлят чоп дали главсекът ще се яви на тест за лоялност . 18| 12893 |10.11.2015 Само във Фрог: МВР шефове тайно готвят балтия за протестиращите ченгета . 5| 6082 |10.11.2015 Политолог за Фрог: Записът със съдия Янева е знак, че властта подготвя нещо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads