Реклама / Ads
20| 13328 |29.04.2011 НОВИНИ

В. Николов: Цените на горивата не са високи – доходите са ниски

.
Валентин Николов
Монополите категорично не управляват държавата. При цените за горивата не можем да говорим за монопол, а за господстващо положение на пазара.
 
Лукойл държи 60 процента от пазара на горивата в България, а останалите 40 процента от вносители на горива, каза депутатът от ГЕРБ Валентин Николов в Панорама по БНТ.

Проблемът е в прозрачността при определянето на цените. Цените трябва да се формират от пазара, обобщи проблемът депутатът.

Според него протестиращите граждани трабва да имат логични искания и добави, че цените на горивата са високи в сравнение с доходите на българите.

Николов обясни, че мемурандумът е давал срок за въвеждане на мерки, които да въздействат върху цените на бензина и дизела. Той се обяви за по-свободен пазар на горивата у нас.

Според Мая Манолова от БСП мемурандумът имал популистки характер, тъй като след едномесечния срок цените на горивата отново са повишени. Убива се производството на биокампоненти, производителите на рапица ще фалират, прогнозира тя и добави, че ще се увеличи вносът, а една фирма ще продължава да диктува цените на пазара.

В. Николов обясни, че премахването на биокомпонента не нарушава европейските директиви, а превозвачите били изчислили, че така ще паднат цените с 6 стотинки. Той призова да се създаде отдел за мониторинг на цените, такъв механизъм имало в някои държави.

Времето е трудно, идват трудни решения, но ГЕРБ няма да ги отлага. Изборите съща няма да бъдат причина за отлагането им. Приоритет е финансовата стабилност на страната, трябва да изчакаме икономиката да заработи, препоръча Николов.

Мая Манолова обяви, че 1 май е ключов празник за световната левица. За втора поредна година той ще протече като протест, тъй като доходите намаляват, цените растат и несигурността за утрешния ден се увеличава, каза тя. "Ден на труда, ден на гнева" - това ще бъде мотото на протестния митинг на 1 май.

По думите й в България има тотална липса на перспектива, инфлацията расте, а доходите ще бъдат замразени до юли 2013 година. Това било в противоречие с предизборните обещания на ГЕРБ. Тя припоръча правителството да събере приходите си, иначе щяло да има актуализация на бюджета.

И двамата гости обясниха, че в партиите им текат процедури, които ще определят кандидат-президентите, чиито имена ще бъдат съобщени на обществото по-късно.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 96| 6541 |28.04.2011 "Лукойл" повиши цените напук на протестите . 11| 5382 |28.04.2011 Протестиращи срещу горивата: Не ви щем високите цени! . 18| 4858 |26.04.2011 ВОТ: Намалете ДДС върху горивата! . 7| 5182 |26.04.2011 Пак протести срещу цените на горивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads