Реклама / Ads
3| 9138 |21.09.2017 НОВИНИ

Ген. Михов: Стигнахме до политически лобизъм по закупуването на нов изтребител

.
Източник: БГНЕС
Подозренията, че страната ни ще стигне до фазата политически лобизъм, по отношение на закупуването на нов многоцелеви боен самолет, започват да се потвърждават. Това заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана в 43 Народно събрание ген. Михо Михов.
 
„Бих се радвал ако вече вървяха преговорите, които са следващата стъпка след приемането на инвестиционния проект от 43-то Народно събрание. Вместо това ние виждаме работата на една временна анкетна комисия, в което няма нищо лошо, ако тя излъчи един ясен и отговорен за обществото отчет и признае работата на досегашните експерти“, каза още той.

„От десетилетия говорим за нов самолет, а напоследък взе да се използва и терминологията изтребител, което също е показателно, защото във всичките предварителни разговори с експертите сме говорили за нов, многофункционален боен самолет! Т.е. на мен ми се струва, че напоследък политическото говорене е много повече от експертното. И се потвърждават подозренията на ръководството на ПП АБВ, че ние вече сме във фазата, етапа на един политически лобизъм, което не е добре. Още по-недобре ми прозвуча и трансатлантическата комуникация между двамата първи мъже в държавата. За решаването на такъв въпрос, като закупуването на нов боен самолет, е важно да се води пряк разговор“, посочи той пред БНР.

Според ген. Михов поредното напрежение около решението на страната ни да закупи нов боен самолет има сериозно негативно влияние върху военните специалисти от бойната авиация. „Тази ситуация в момента силно демотивира пилотите и инженерно-техническия състав, което довежда и до липсата на кадри. А всички виждаме и знаем колко скъпо е за държавата да подготвя своите кадри във Факултета на авиацията в Долна Митрополия. Цената от 700 милиона беше определена като рамка по време на първото правителство на г-н Борисов и с министър на отбраната Аню Ангелов. И тогава цената се виждаше като голяма, но със забавянето във времето тя само ще расте. Ние просто сме за модернизацията на българските военновъздушни сили и българската армия като цяло, за нейното превъоръжаване. И аз винаги съм казвал, че на България и нейната авиация й е нужен нов, от завода нов, боен самолет“.

В заключение ген. Михо Михов бе категоричен, че поддържането на наличните МИГ-29 трябва да върви паралелно с доставката на нов, многофункционален самолет. „МИГ-29 е наистина един прекрасен самолет и ние сме длъжни да вземем мерки за удължаване на неговия жизнен цикъл, което ще позволи поддържането на тренираността и мотивировката на личния летателен състав“, посочи той и допълни, че е обезпокоен от факта, че  водещите политически фактори в страната все повече клонят към това да разчитат чужди, съюзни самолети да охраняват въздушното ни пространство, което по думите на генерала е форма на загуба на суверенитет и ще доведе до това страната ни да започне да си заплаща за услугата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3663 |19.09.2017 България е върнала на Турция още 9 политически бегълци . 5| 5115 |18.09.2017 Мира Радева за Фрог: Слави Трифонов шикалкави с политическите си намерения . 4| 4502 |09.09.2017 Експерт: Новият антикорупционен орган ще се ползва за политически натиск над конкурентите в политиката . 0| 10182 |25.07.2017 Кулезич за идиотските новини и политическия епицентър с дъх на корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads