Реклама / Ads
8| 5075 |06.06.2019 НОВИНИ

Нинова: Борисов получи два звучни шамара от ЕС

.
Правителството на Бойко Борисов, а чрез него и България получи два много звучни шамара. Холандският външен министър заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.
 

"Премиерът му показал снимки от оградата, но Европа не вярва на снимки вече и каза: „Заради корупцията на това правителство, не ви искаме в Шенген“. В същото време излезе и европейския доклад и тук поставям на вниманието на всички думата подмяна. Това е най-тежкият доклад, която е получавала страната ни, откакто сме членове на ЕС“, заяви Нинова пред депутатите.

 

Според нея, изказванията на премиера Бойко Борисов за добрата бизнес среда у нас, както и за успешната борба с корупцията и контрабандата, противоречат на оценката от Европа.

 

Ето цялото изказване на Нинова:

 

"Искам да поставя на вашето внимание въпроса за държавата, който мисля, че вие удобно ще се опитате да премълчите. Поставям го пред вас, пред правителството, пред премиера и пред българския народ. Поставям  на вашето внимание 3 думи- тревога, подмяна и отговорност.

 

Тревога от факта, че вчера правителството на Борисов, но чрез него и България, получи два много звучни европейски шамара. Холандският външен министър заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция- директно и открито. Каза, че премиерът му показвал снимки от оградата. Европа не вярва на снимки и казва: "Заради корупцията на вашето правителство не ви искаме в Шенген". По същото време излезе и европейският доклад - Европейски семестър 2019 г. Тук поставям на вниманието ви втората дума - подмяна. Ето как. Това е най-тежкият доклад, който България е получавала откакто сме член на ЕС- тежък, аналитичен и критичен по всички сектори от живота на България. Къде е подмяната? Борисов твърди: "Бизнес средата в България е една от най-добрите в Европа". Европейският доклад казва: "Бизнес средата в България е слаба. Корупцията гони инвестициите."

 

По темата образование Борисов твърди: "За образование даваме пари без да се замисляме". Европа констатира: "България не инвестира в образованието си, особено начално и средно и резултатите са ниски". По здравеопазването Борисов се хвали: "Даваме все повече и повече пари за здравеопазване и то се подобрява". Европа оценява: "Българите имат ограничен достъп до здравеопазване, няма лекари, няма медицински сестри. Преките плащания от пациентите са най-високи в Европа." За борбата с контрабандата, голямата гордост на Борисов, за която той казва: "Почти я няма. Справихме се с контрабандата и я занулихме". Европа обаче вижда, че не се събират данъци, акцизи и има незаконна търговия с горива в България. По темата за инвестициите Борисов твърди: "Откриваме всеки ден заводи, даже по два на ден и инвестициите растат". Някои ги е откривал преди 2 години и сега- пак. Европа констатира: "Корупцията, регулаторните режими, недостатъчната работна ръка са пречка пред инвеститорите, които напускат България".

 

Да си дойдем на думата и за близките до властта фирми, за които БСП много говори в последните години. Вижте как ги оценява Брюксел: "Честото използване на пряко възлагане на обществени поръчки и големият брой единични оферти са заплаха за прозрачността и ефективността на системата за обществените поръчки".

 

Стигам и до най-болезнения въпрос за нас, надявам се и за вас - доходи и неравенство. Европа казва, че процентът на бедност и социално изключване в България е 32,8%, значително над средното равнище за ЕС. Как отговаря нашият отговорен към тази тема премиер - "Българите забогатяха и тръгнаха на почивки, затова са в Гърция". Неравенствата- Европа: "Доходите на най-богатите в България 20%, са 7,7 пъти по високи от тези на най-бедите 20%. Това е сред най-високите равнища в ЕС". Вместо тревога по този въпрос, нашият премиер отговаря: "Социалистите искат да взимат от богатите и да дават на бедните". Най-голямата му гордост - пътищата, в които потънаха милиони, от които се откраднаха много, е оценена от Европа така: "Обхватът и качеството на пътната инфраструктура в България остават под средното на ЕС".

 

За отговорността -  нашата, на "БСП за България", като опозиция, е да назоваваме тези проблеми, да ги критикуваме и да предлагаме алтернатива. Свършихме ли си работата? От години назоваваме проблемите и какво получихме от другата страна: "Социалистите сеят омраза и жлъч", "Те са хора, които готвят държавен преврат", "Те искат сваляне на законното правителство". Предложихме ли алтернатива- предлагахме и тук от трибуната, и в нашата програма за развитие на България.  Ние сме си свършили работата. Къде е вашата отговорност?

 

Борисов и днес не намери кураж да премине през тази врата и да застане пред нас. Тези неща щях да му ги кажа в очите и да искаме отговори.

 

Уважаеми г-н Борисов,

Защо за 10 години управление на България докарахте държавата до това състояние. Това не е оценка само на българските социалисти, а на вашите партньори в Европа. Защо 10 години не признахте грешките си? Защо 10 години не приехте алтернативата? Накъде водите България?  

Продължаваме по оценките на Европа да бъдем най-бедната, най-корумпираната, без достъп до здравеопазване, с некачествено образование и инфраструктура държава. Искаме отговори и политическа отговорност от това правителство и това мнозинство. Вие знаете как се носи тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4145 |06.06.2019 И Борисов иска да се премахне ДДС-то върху книгите . 27| 7939 |06.06.2019 Борисов: Партийната субсидия става 1 лев . 1| 4065 |06.06.2019 Здравко Здравков: Строителство в Борисовата градина няма да има . 9| 4672 |06.06.2019 Съби Събев: Цената за Ф-16 сигурно ще падне, през 2022 г. може да получим самолетите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads