Реклама / Ads
0| 4624 |10.07.2015 НОВИНИ

Нинова: Четири години водихме битка, за да защитим хляба на 600 000 души

.
Корнелия Нинова
„Четири години водихме битка, за да защитим хляба на 600 000 души.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова по БНР по повод промените в Закона за защита на конкуренция, засягащ дейността на търговските вериги у нас. Тя обясни, кои са били основните оплаквания на потърпевшите от дейността на търговските вериги.
 

„На първо място, това са забавените плащания от веригите към производителите”, подчерта Корнелия Нинова, която е и един от вносителите на промените в закона. Тя даде пример с търговска верига, която дължи над 20 милиона лева на над 150 български фирми. „Заради забавени плащания от страна на веригите, някои фирми дори фалираха, чакайки да получат парите си. Този проблем е решен, като в закона записахме, че срокът на изплащане на средствата ще е 30 дни”, обясни тя. „Второто оплакване от българските фирми бе свързано с многото и необосновани такси, които веригите искат. Най-известната от тях е такса рожден ден на веригата”, уточни тя и допълни, че подобна е и таксата „откриване на магазин”. Нинова обясни, че в закона вече са забранени такси, срещу които не стои никаква услуга. Корнелия Нинова отбеляза като друго сериозно оплакване от страна на фирмите-  че веригите забраняват фирмата да продава стока на други, на цена по-ниска от тази, която е предложена на самата верига. „Законът вече гласи, че ако има такава клауза в договор, то тя става нищожна”, подчерта тя и допълни, че според закона веригите няма да могат и да прекратяват договорите си едностранно.

 

На въпрос как е гарантиран контролът върху дейността на веригите, Корнелия Нинова обясни, че е въведена санкция от 10% от годишния оборот на дружеството за стоката, за която е направено нарушението. Тя каза също, че за да се осъществява контролът върху дейността им са създадени т.нар. помирителни комисии, които да се опитат да решават възникнали спорове, преди казусът да стигне до КЗК.

 

Корнелия Нинова припомни и защо промените, засягащи 600 000 българи, се проточиха цели четири години „Припомням, че президентът Плевнелиев върна чрез вето закона за веригите, без никакви мотиви, въпреки, че той бе минал на две четения в НС. Мисля, че тогава имаше сериозен лобизъм. Тогава невъзможността да се приемат промените в закона бе свързана и с отсъствието на депутати от пленарната зала”, припомни тя, като допълни, че подкрепата сега за този закон не е свързана с някакви уговорки. „Когато малкият и среден бизнес у нас стои зад теб, няма как управляващите да не приемат промените”, категорична бе тя, като уточни, че управляващите няма да получат подкрепа за съдебната реформа, само защото са подкрепили промените, предложени от БСП за търговските вериги.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5048 |09.07.2015 ВКС реши: 6 години затвор за убиеца на Паоло . 0| 4907 |08.07.2015 Борисов: Срам е да гледам как едно момиче, пияно, четири души го търкалят по земята . 0| 4496 |08.07.2015 Депутати от БСП с приемни в четири области . 0| 4392 |07.07.2015 Осъдиха на общо 36 години затвор трима, извършили опит за убийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads