Реклама / Ads
33| 5315 |22.03.2011 НОВИНИ

Нинова: Договорката между ГЕРБ и земеделците е лъжа!

.
Корнелия Нинова
Земеделците да не спират с протестите, призовават от БСП. Според партията на Станишев споразумението между правителството и протестиращите ще е поредната лъжа, поредното неизпълнено обещание. Това обяви секретарят на партията Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.
 

По думите й голяма част от хората не са съгласни със своите представители, подписали споразумението. Нинова бе категорична, че просто няма как исканията на земеделските производители да бъдат изпълнени.Едно от тях – държавата да поеме разходите за акциза върху горивата, използвани за земеделски нужди, няма да се случи, защото в бюджета за 2011-та няма предвидени средства, тепърва се подготвят документите да се иска от Брюксел да ни разреши такава държавна помощ. Дори да бъде получено разрешение, то ще се отнася за 2012-та.

Нинова заподозря управляващите, че се готвят да измамят производителите и разкри как ще стане това: „5200 фирми, регистрирани в земеделието, трябва да края на март да изготвят балансите и отчетите си за 2010 г. и да ги подадат към данъчните служби. В тези баланси трябва да включат европейските субсидии и националните доплащания, които още не са получили. Включвайки ги в балансите си, трябва да си начислят печалба и да платят данък. Т.е. те ще бъдат обложени за пари, които още не са получили”. Това обаче не е единствената беда – управляващите планирали изобщо да изплатят националните доплащания. Първо, защото в бюджета няма предвидени пари, и второ, защото ще използват като оправдание това, че има застъпване между терените, прогнозира Нинова. Според нея зърно- и зеленчукопроизводители ще бъдат противопоставени на тютюнопроизводителите.

Точно в този момент идеята на премиера Бойко Борисов да мести Земеделското министерство в сградата на Столичната община, а част от структурите му в страната, е „ненавременна, екстравагантна и вредна, която ще влоши още повече положението в сектор „земеделие”, отсече лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него този „управленски абсурд” ще доведе до година на бездействие.

Протестът на социалистите на 26 март, събота, ще е срещу бедността и политиката на правителството на ГЕРБ. „Ние целим двоен ефект – първо, хората да излязат и да покажат несъгласие с тази политика и да го принудят да вземе мерки за компенсиране на доходите”, заяви Станишев. Заедно с това обаче ще продължат да искат оставката на целия кабинет, защото не вярват, че ще бъдат приети исканията им.

Ние се стремим да мобилизираме общественото мнение, хората за такива протести”, декларира соцлидерът. Той обаче е убеден, че спонтанните улични недоволства няма да са достатъчни за крайната цел. „Промяна в социалната и икономическа политика може да се случи само чрез политическа промяна. Иначе отделните социални протести ще бъдат залъгвани, отлагани във времето, потискани с различни способи. Само политическата промяна може да доведе до истинската промяна в страната – на начина, по който живеят хората”, заяви Станишев.

Станишев към Борисов – Изказвай се по веднъж на ден!

Вероятно трябва да се препоръча на премиера да се изказва само по веднъж на ден, за да няма противоречия в позицията му. Така бившият министър-председател коментира промените в мнението на настоящия за военната операция в Либия – от „авантюра” до „нужна и правилна”.

Аз не знам това правителство има ли ясна политика в коя да е област, в това число в областта на сигурността, така пък бе оценено срещата на финансовия министър Симеон Дянков със Съюза за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор е Алексей Петров, категоричен бе експремиерът.

БСП ще създава работни места

По-рано днес Изпълнителното бюро успя да обсъди и управленски проект в социалната сфера. Окончателното му приемане е насрочено за 2 април. БСП поема ангажимент за създаване на нови 200 хил. работни места и да намали безработицата под 8 %, обяви Драгомир Стойнев, който е председател на Комисията по социална политика в НС. Поставените задачи били изпълними, защото в рамките на тройната коалиция те обещали 240 хил. нови работни места, а открили 340 хил. Управлението на ГЕРБ обаче запазило едва 100 хил. от тях.

БСП обеща още да отмени пенсионната й реформа във всичките й параметри и да работи за увеличаване на доходите на възрастните хора. „За това правителство пенсионерите са в тежест и пречат на бюджета, но за нас политиката към пенсионерите и хората над 55 години е приоритетна”, обяви Стойнев. Соцпрограмата предвижда още да бъде създаден Фонд за стимулиране на работодатели за наемане на хора с увреждания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 5262 |19.03.2011 Г. Първанов: Международният натиск е закъснял с години . 20| 4654 |08.03.2011 Първанов: Най-важна е духовната общност помежду ни . 2| 6012 |05.03.2011 Международен кукерски събор край Секирово . 8| 5131 |01.03.2011 Масов побой между ирландци и българи в бирария

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads