Реклама / Ads
8| 4581 |16.09.2020 НОВИНИ

Нинова: Единствено машинното гласуване гарантира честни избори

.
Корнелия Нинова
Днес българският парламент ще решава два важни въпроса –– за честността и прозрачността на парламентарните избори чрез машинно гласуване и за промяна на Конституцията чрез свикване на Велико Народно събрание. И двете предложения на управляващото мнозинство представляват посегателство срещу демокрацията и свободата в България и са удар по устоите на държавността. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 

Вижте цялото изказване на Нинова:

 

"Уважаеми управляващи,

днес затвърждавате една от най-порочните практики на българския политически процес. И то с дълготрайни последици за обществените отношения в България. Променяте изборните правила месеци преди провежданите на самите избори - нещо, което трайно установихте в българската политика, в разрез с изискванията на Венецианската комисия и на европейските правила. Но това води до последици - отблъсква избиратели и води до ниска избирателна активност. Това прави представителната власт в парламента все по-малко представителна и такава, която се ползва с все по-малко доверие и авторитет у българското общество.

 

На второ място, днес правите това в една изключително различна политическа, парламентарна, икономическа, социална обстановка. Правите го в условията на протести. На улицата са хиляди хора и те искат оставка на правителството и прозрачни избори, нови и предсрочни. Какво им давате вие с днешните предложения? Казвате им: „Правителството остава и чрез промените в Изборния кодекс гарантираме фалшифициране на изборите, за де се върне същият модел отново." Това противоречие между управляващите и народа е нещо изключително важно, което ще доведе до наливане на още масло в огъня на недоволството и на протеста. Изключително недалновидно политическо мислене.

 

На трето място, машинното гласуване беше прието през 2014 година. Сега е 2020 - имахте шест години, за да направите възможен, прозрачен и честен изборния процес. През тези шест години виждахме подправени протоколи, носене на чували от депутати, недействителни бюлетини по различни причини - всички способи за фалшифициране на народния вот. Шест години не ви стигнаха да установите начина, по който ще да бъдат сертифицирани, купувани или наемани машините, кой ще отговаря за тяхната собственост и логистика в изборния процес. Какво говори това? Че шест години просто не искате да го направите. Ако има воля за честни избори, то те биха били факт много отдавна.

 

Не на последно място, сигурно знаете, че вчера изтече срокът за предлагане на председател на Централната избирателна комисия. Няма такива внесени кандидатури, дори вие, управляващите, не сте внесли – защото не искате да поемете тази отговорност. Как ще работи изборната администрацията, след като дори не сте внесли предложение за председател на ЦИК?

 

По втория въпрос, свикване на Велико Народно събрание за промяна в Конституцията. Това предложение в Изборния кодекс е отхвърлено. Има много основания за това, но вероятно вече ви става ясно, че проектът ви няма да мине. 160 подписа за свикване на Велико Народно събрание няма да имате, не губете времето на парламента и на народа с този проект, който е най-яркото посегателство върху демократичната, правовата и социалната държава.

 

Затова днес се обръщам към всички народни представители, но и към българските граждани, за да знаят какво се случва.

 

Призовавам, приемете нашите предложения за единствено и само машинно гласуване като гаранция за честността на изборите и не отстъпвайте с въвеждане на хартиени бюлетини. И второ, оттеглете си незабавно проекта, който касае внасяне на конституция и свикване на Велико Народно събрание. Това беше спасителният пояс за Бойко Борисов. Оттеглете този спасителен пояс и внесете спасителен пояс за народа. А това е национален план за извеждане на България от кризата."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5781 |15.09.2020 Корнелия Нинова: Заемите, които тегли кабинета са опасност за бъдещето . 2| 4615 |15.09.2020 Нинова: Честит първи учебен ден! Ще се справим с предизвикателствата . 24| 9473 |14.09.2020 Корнелия Нинова: Елена сама не пожела да подпиша сигнала за къщата в Барселона . 4| 4648 |10.09.2020 Корнелия Нинова: Пловдивската организация има огромен потенциал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads