Реклама / Ads
8| 4623 |19.11.2010 НОВИНИ

К.Нинова: ГЕРБ прави подарък на контрабандистите

.
Корнелия Нинова
ГЕРБ направи поредния подарък към контрабандистите с промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия, коментира депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова по повод на предложенията от партията на Бойко Борисов да се либерализира пазарът на изкупуването на суров и необработен тютюн.
 

По думите на червената депутатка предложението е да отпадне правото тютюн да изкупуват само лица, които извършват промишлена обработка на тютюн и са получили разрешение от Министерския съвет, върху които фирми се упражнява контрол.

Според Нинова, ако поправката мине всеки ще може да купува тютюн абсолютно безконтролно. Тя обясни, че предложено залага да отпадне и подписването на договори между продавача и купувача в началото на годината, което иначе гарантира на тютюнопроизводителите, че продукцията им ще бъде изкупена.

„Ако поправката мине, те ще произвеждат нещо, което не знаят дали ще се купи. Предложено е да отпадне отчетността за количествата произведени-продадени тютюни. Отпада забраната за препродаване и отпада задължението да има удостоверение за квота. Т.е. ако това се случи, всеки ще произвежда колкото и каквото иска, всеки може да купува колкото иска, без да дава отчет, всеки ще може да препродава на каквито си иска цени и на когото си поиска без контрол”, коментира още депутатът.

Като резултат според народния представител от „Коалиция за България” тютюнопроизводителите ще получат най-ниските цени, прекупвачите ще препродават на високи и ще печелят на гърба на тези хора. „Тютюн ще се реже в гаражи и ще се продава на черно, от което ще се пълнят нечии джобове, а бюджетът ще пострада“, категорична е червената депутатка.

„Никъде в Европейския съюз няма такъв режим, нещо повече – страната ни има договорени квоти с Европейския съюз
за производство на четири вида тютюни – „Вирджиния”, „Бърлей”, „Басми” и „Каба кулак”. Премахвайки квотния принцип, в България ще нарушим договореното с Европа и може да понесем санкции”, каза още Нинова.

Депутатката заяви, че законът за тютюна и тютюневите изделия има нужда от промени, от някаква степен на либерализация, но не и от това, което се предлага."Според мен някой заблуждава тези хора, като им обещава, че по този начин те ще получат по-висока цена за това, което са произвели" категорична е Нинова.

Такъв резултат няма да има, напротив, пазарът ще бъде в хаос, на техен гръб всякакви прекупвачи ще се упражняват, с което ще им подбиват цената, а след това от препродаването, което сега е забранено, ще се трупат големи печалби ”, добави още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5629 |16.11.2010 Кр. Райдовски: За какво правиш формация, ако няма да стане партия? . 24| 4839 |11.11.2010 Станишев: ГЕРБ прави бюджет на лъжата и безсилието . 21| 5599 |07.11.2010 Станишев: Първанов прави квазипартия . 38| 4559 |03.11.2010 С. Станишев: Лъжата е постоянна политика на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads