Реклама / Ads
0| 4784 |08.04.2016 НОВИНИ

Нинова към Горанов: Водите сбъркана финансова политика!

.
Корнелия Нинова
„Има драстично разминаване между това, което се говори от министър-председателя и министри в кабинета му, и външните оценки от Европейската комисия, от една страна, и от друга – това, което кабинетът „Борисов“ представя и равнището на живот и на развитието икономиката у нас. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова по време на дебатите в пленарна зала, предизвикани по инициатива на депутатите от левицата и с подкрепата на народни представители от ПФ, БДЦ и независими депутати, за да се разбере истината за финансовото състояние на държавата.
 

„Управляващите твърдят, че имаме финансова стабилност. Европейската комисия в свой доклад за макроикономическите показатели предупреждава за прекомерни дисбаланси, свързани с временен спад в усвояването на европейските фондове, прекомерно увеличение на дълга от 18% на 30% от БВП от 2013 до 2017 г.”, подчерта тя. Нинова акцентира, че в документа са направени и следните значими констатации: голяма част от възрастните у нас са социално изключени, а здравната система ограничава достъпа до здравеопазване и води до лоши последствия за общественото здраве. Не на последно място, тя се спря и на още един извод от доклада на ЕК – висок дял на хората, които живеят под прага на бедност в България. „Европейската комисия дава срок на България до април да внесе предложения за корекции в политиките. В противен случай ще предприеме наказателна процедура срещу нас”, подчерта Нинова.

 

Зам.-председателят на парламентарната група на левицата припомни твърдението на правителството, че има икономическа стабилност. „Премиерът Борисов прогнозира ръст от 4,5%. Но Европейската комисия в своята прогноза за икономическия растеж на България през 2016 г. отбелязва, че няма да стигнем и прогнозирания от министъра на финансите 2,5%, а ще се забави до 1,5%”, подчерта тя. На фона на този спад се спират обществени поръчки, което е допълнителен риск пред икономиката, която разчита най-вече на тях и на европейски средства. Народният представител коментира, че европейските средства тази година ще бъдат по-малко. „Очакват се корекции в размер между 600 и 800 млн. лв. С шикалкавене се опитвате да прикриете факта, че Европа ви реже пари, защото това ще разбие мита „На тях им ги спираха, на нас ни ги пускат“, каза още народният представител.

 

Според Корнелия Нинова, притиснато от тези обстоятелства, управляващото мнозинство трупа нови заеми. Министър „Горанов твърди, че събират повече приходи и само за първото тримесечие т.г. са натрупали излишък от 1 млрд. и 800 млн. лева. Но тези средства не се чувстват нито в икономиката, нито в потреблението, нито в доходите и в подобряване живота на хората. Тук идва въпросът „Къде са парите?“, попита тя.

Нинова представи изследване, направено по поръчка на Европейския парламент, според което България губи, заради корупция, до 19 млрд. евро годишно, което е над 1/5 от БВП на страната. „Тоест не е верен изводът на министър-председателя, че неговото правителство се бори успешно с корупция и контрабанда”, допълни тя.


„Пари уж има много, а социалните плащания са замразени”, заяви народният представител и припомни, че без промяна е политиката за борба с безработицата, а наказани са бедни, млади, социално слаби и деца. „Това е античовешко! А монополите процъфтяват!”, каза още тя.

 

Нинова засегна и друга значима тема: „Пенсионната реформа беше направена не с оглед на пенсионерите, а за да намалите недостига на пари в НОИ. Само, че той не намалява. Настоящите пенсионери не почувстваха нищо от тази реформа, а младите никога няма да се пенсионират.Е, кое му е реформата в това?”, попита зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

 

Според Корнелия Нинова, финансовият министър води сбъркана финансова политика. „Вкарвате България в дългов проблем – вече всеки българин дължи 1/3 от изработеното от него. Но тези пари не водят до никаква добавена стойност, не подобряват икономиката, не подобряват живота на хората, не увеличават потреблението”, каза още тя. Според нея управляващите мислят с хоризонт до края на мандата, взимат огромни заеми, за да си осигурят политическо спокойствие, но водят държавата към дъното и хората до отчаяние.

 

Корнелия Нинова е на мнение, че управляващите или напълно са се откъснали от реалността, или това е върховно лицемерие. „И в двата случая поведението ви е неадекватно на задълбочаващите се бедност и стагнация”, допълни тя. Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е категорична, че има алтернатива на такава политика. „Възстановете Националния инвестиционен фонд и насочете средства към бедните и обезлюдени райони. Създайте допълнителни финансови стимули на фирми, които разкриват нови работни места и инвестират в производство. Дайте възможност на единствената държавна банка – Банката за развитие, да кредитира при облекчени условия малък и семеен бизнес. Отвържете социалните плащания. Това ще даде глътка въздух на хората и ще увеличи потреблението”, призова тя. Корнелия Нинова посъветва управляващите да спрат да крадат от европейските средства, а да насочат усилията си към развитието на национално производство и икономика. „Защото европейските пари ще свършат през 2020 и тогава ще разберете, че държава без собствена икономика – няма бъдеще”, заключи Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5054 |03.04.2016 Кр. Янков призова Миков и Нинова на дебат . 0| 7282 |31.03.2016 К. Нинова за Фрог: Парламентът е абсолютен слуга на Премиера . 0| 4517 |21.03.2016 Аспарухов не ще Миков, иска Нинова за шеф на БСП . 47| 10219 |15.03.2016 Корнелия Нинова влиза в битката за лидер на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads