Реклама / Ads

7| 3446 |21.11.2019 НОВИНИ

Нинова за кризата с водата: Не е виновно слънцето, а некадърното управление във водния сектор

.
Господа министри, с днешните признания вие сами си отрязахте главите. Шокирани сме от факта, че заместник-министър от трибуната на парламента каза, че е разбрал от медиите, че освен в Перник, и в други градове има режим на водата, заявява Корнелия Нинова.

Това изречение казва всичко и потвърждава вчерашните ни думи за безхаберието и безсилието ви – министри четат от медиите къде има проблем с водата. Второто ви признание, което казва всичко - областният управител на Перник от ГЕРБ чак вчера, според зам.-министъра, била разбрала, че има правомощия и задължения по отношение на водоснабдяването в Перник. И това казва всичко – какви хора назначавате, знаете ли какво правят там и какви са им правомощията. Сами си го признахте в лицето на зам.-министъра, каза още лидерът на БСП.

Трето, прехвърлихте вината на ВиК операторите и директорите, на кметовете. А вчера, г-н Нанков, отварям скоба, си позволихте да обвините кмет на БСП. Щях да ви питам - кметът на Перник чий беше, а на Шумен, а на Ловеч? Поне в тази огромна национална криза да не подхождате по този начин - няма никакво значение какъв е кметът, когато по ваше признание 315 хиляди човека са в криза и на воден режим, посочи тя.

Прехвърлихте вината освен на ВиК, на кметове, на времето, дъждовете и снега, но не поехте никаква отговорност за политиката на правителството на национално равнище във водния сектор. Сега ще вземете една-две оставки, за да потушите напрежението сред хората в Перник и другите населени места. Но това не решава проблема. Помните ли, когато преливаха язовири и заливаха Варна, Мизия – какво отговори министър от правителството? Свиквайте, уважаеми българи - в глобални климатични промени, оттук нататък ще е така, язовирите ще преливат и ще ви давят. Сега е обратно – няма вода в язовирите, а причината е същата. Свиквайте, уважаеми българи, че ще носите легени години наред, защото има климатични промени и засушаване. Не можете докрай да се оправдавате с това, защото вие сам казвате една от основните причини – 75% от водата се губи. Изтича, защото няма подменена и рехабилитирана водопреносна мрежа. Чия е отговорността? На правителствата на Бойко Борисов през последните 10 години. Сега казвате, че отсега нататък трябва да подмените водопреносната система, започвате проекти. Къде бяхте 10 години? Да не би това да ви е първи ден на власт, че сега ни казвате какво трябва да стане? Колко пари изтекоха в тази система и къде са парите на хората от увеличението на цената на водата? Къде са парите от оперативните програми? , обясни Нинова.


По ваша официална информация 0,5 процента от водопреносната мрежа в страната сте подменили за 10 години. Сега ви е виновен дъждът, снегът, слънцето, засушаването и глобалното затопляне. Не, виновно е безхаберието ви през последните 10 години и безсилието днес да решите проблема и ужасяващите данни, които изнасяте за пръв път. 320- хиляди души вече в режим, вероятно ще станат повече, а отговорът за Перник е, че след 2 години ще се реши проблемът. 2 години ли ще ги държите на режим? Казвате, че от 4 дена проучвате алтернативни източници, а проблемът в Перник е поне от 2 години. Вие чак сега проучвате алтернативни източници. Казвате, че са подавани годишни, месечни, ежедневни прогнози и отчети от ВиК Перник – 10 години като ги четохте, какво направихте? Едва през последните 4 дни се сетихте, че има Владайски канал и оттам може да взима вода. Няма нужда опозицията да говори при това, което изнесоха министърът и зам.-министърът, то е самоубийство. Вие сами си отразяхте главите. Не ви е виновно слънцето, нито водата, нито ВиК дружествата, виновно е безхаберното и некадърно управление през последните 10 години и безсилието на същото управление днес да реши проблема, категорична е тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 4011 |20.11.2019 Нинова към Карадайъ: Оттеглете подкрепата си за Борисов и правителството пада . 1| 3750 |20.11.2019 Шефът на ВиК в Перник обвини Церовска и министерството за кризата с водата . 0| 3483 |20.11.2019 Корнелия Нинова: Увеличихте цената на водата, но вместо инвестиции – легени . 7| 15397 |18.11.2019 Корнелия Нинова: Рушите партията с фалшиви новини, мъртви души и пророкуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ