Реклама / Ads
0| 4476 |20.04.2016 НОВИНИ

Нинова: Да отпаднат съдебните такси за попечителство за дете с увреждания

.
Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова представи пред медиите в парламента предложението на левицата за промени в ГПК, свързани с получаването на попечителство за дете с увреждания. „Затова днес предлагаме промени, с които се освобождават от такси и разноски родителите на децата с увреждания, когато по съдебен ред се преминава процедура за получаване на попечителство върху тях”, обяви Нинова.
 

Тя обясни, че когато едно дете с увреждания навърши 18 години, родителите му вече трябва да го представляват като пълнолетен гражданин, а за да бъде това факт, трябва да минат през съдебен процес за попечителство. „Това на тях им струва между 1500 и 2000 лв. – съдебна такса, разноски за адвокат, разноски за експертизи. При положение, че тези семейства получават 240 лв. за детето си, родителите не работят, за да го гледат, те нямат средства да започнат едно такова съдебно дело, за да получат правото да го представляват след 18-годишна възраст”, разясни депутатът от левицата. Тя допълни, че промяната е отговор на поет от социалистите ангажимент към родителите на такива деца. „Призоваваме всички да се обединим върху това, че тези деца и семействата им имат належаща нужда от подкрепата на държавата, която при това и не представлява кой знае какви разноски за бюджета. Надяваме се колегите и този път да подкрепят нашата инициатива”, каза още народният представител.

 

Нинова припомни, че миналата седмица отляво са внесли предложението за увеличаване средствата за деца с увреждания – те да станат 70% от минималната работна заплата и благодари на колегите, които са подкрепили това предложение на първо четене. Тя продължи, че животът на тези семейства, в които има дете с увреждания, ги е белязал с огромна трагедия и държавата не проявява достатъчно грижа към тях.

 

В отговор на въпрос, Нинова обясни, че парите за гласуваното на първо четене увеличение на средствата за деца с увреждания в размер на 7 млн. лв. могат да бъдат взети като разход от двата милиарда лева, които бюджетът за 2016 г. предвижда да бъдат разходвани с решение на МС, т.е. няма нужда да влизат в парламента и да се променя законът за бюджета. „Има предвидени 2 млрд. в бюджета за 2016 г, които ние условно наричаме личен портфейл на премиера. Тези два милиарда се разходват с решение на МС и досега такива решения за взимани за разходи около 250 млн., които вече са изхарчени само с постановление на МС”, разясни Нинова.


В продължение на темата депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков заяви, че е смешно, когато става въпрос за 7 млн. лв., да се говори за актуализация на бюджета. „Ако имаше воля в мнозинството, нашето предложение беше внесено миналата година през октомври месец и можеше да бъде вкарано в бюджета за 2016 г. Тези 7 млн. лв. спокойно могат да се поемат от буферите в бюджета по съответните направления”, каза още Гьоков.

 

Той обяви, че ще продължат срещите на представители на левицата с родители на деца с увреждания, като предстоят такива в Пловдив, Стара Загора и други градове. „От там ще излязат още желания на родителите и ние ще преценим кое е възможно да се случи във финансовите рамки на този бюджет, какво ще предложим за следващата година. Ще систематизираме исканията на тези хора, защото както сме казвали вече много пъти за хората с увреждания и много да се направи, то все е малко, особено когато става въпрос за деца”, каза още Гьоков. Той поясни, че това са 22 000 деца, които имат проблеми и те трябва да се решават, ’’защото го дължим на тези родители, които са се наели сами да отглеждат децата си, а не са ги оставили на грижата на институциите’’.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5052 |08.04.2016 К. Нинова: Борисов разполага с личен портфейл от 2,5 млрд. лв. . 62| 12922 |11.03.2016 Корнелия Нинова: Къде си, бе, Батман! Река Скът пак преля . 11| 4634 |09.03.2016 Нинова: Монополите ще скачат на главите ни заради Борисов . 16| 4402 |08.03.2016 Нинова: Младите семейства да не плащат данъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads