Реклама / Ads
0| 6233 |16.07.2015 НОВИНИ

Нинова: Повече яснота за парите на хората в пенсионните фондове

.
Корнелия Нинова
Поехме ангажимент да дадем повече публичност и прозрачност на хората, чиито средства се управляват от пенсионните фондове, да бъдат повече информирани,ясно и категорично, какво се случва с техните пари.
 

Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова пред журналисти в парламента по повод внесените законодателните предложения в рамките на промените в КСО между първо и второ четене. Тя обясни, че едното предложение е вместо всяка година до края на март да се обявява доходността на фондовете, то това да се случва всяко тримесечие. „Т.е. 4 пъти в годината хората ще имат публична информация, качена на страницата на фондовете, какво се случва с парите им и каква доходност им носят”, допълни Нинова.  Народният представител коментира и втория ангажимент - да се направи усилие в партидите на хората да има повече средства. „Това постигаме като предлагаме намаляване на таксите, които фондовете събират”, уточни тя. Нинова обясни, че до сега фондовете събират три такси. „Едната – на всяка осигурителна вноска до 5%. Сега предлагаме да има намаление, което в години сме разпределили и в крайна сметка да стане 3.75%”, подчерта тя. Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ поясни, че втората е т.нар. инвестиционна такса. „Досега тя беше до 1%. Нашето предложение е да бъде намалена поетапно и да стане до 0.75%”, каза още тя. Нинова предлага третата такса - 20 лв при прехвърляне на вноската от един фонд в друг, да отпадне.

 

Корнелия Нинова подчерта, че третата  цел на предложенията е да има по-добър и по-силен контрол върху частните пенсионни фондове и да се изчистят всички съмнения за сделки със свързани лица. „Затова предлагаме разширяване на понятието „свързани лица” и да се ограничат възможностите за злоупотреби между фондовете и инвестиране в техни свързани фирми”, допълни тя. По нейните думи тези предложения са подписани от всички представители на различни парламентарни партии. „Тези решения са консенсусни и се надявам да бъдат приети в зала.

 

Ориентирани са към интереса на хората, родени след 59-та година, чиито пари се управляват от фондовете, за да им гарантираме прозрачност, повече средства в партидите- за да могат някой ден да получат по-високи пенсии”, заключи Корнелия Нинова.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5062 |15.07.2015 МВФ иска повече пари за Гърция при облекчени условия . 0| 5678 |15.07.2015 Борисов разрешава повече харчове за министерствата само след оставка на министъра . 0| 4209 |13.07.2015 Корнелия Нинова: Проблемите на държавата ни не са етнически, а социални и икономически . 0| 8331 |12.07.2015 Нинова: Веригите правят оборот 8 млрд., а декларират загуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads