Реклама / Ads
1| 4105 |29.08.2016 НОВИНИ

Нинова: Турция рекетира ЕС и нашият премиер е говорител на този рекет

.
Корнелия Нинова
„БСП поставя две искания в началото на парламентарния сезон – изслушване на министър-председателя в парламента и свикване на КСНС при президента по темата за споразумението на Турция с ЕС, ролята на България и защита на националния ни интерес“.
 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя отправи и въпрос към премиера кое е наложило така рязко и еднолично, без мандат, нито от парламента, нито с решение на МС, да смени позицията на България, която през март 2016 по неговите думи в парламента е следната: „По въпроса за отпадането на визите на държавите от ЕС, за турски граждани, желанието е това да се извърши, когато се види, че Турция действително изпълнява решението за реадмисия. Освен това Турция трябва да изпълни показателите от пътна карта за визова либерализация на ЕС“.

 

Нинова подчерта, че Турция не изпълнява тези условия и въпреки това от името на България министър-председателят еднолично променя позицията и се явя куриер и говорител на Ердоган. „С чий мандат той пое тази роля? За нас е очевидно, че в момента Турция рекетира ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет. За това искаме аргументите да се чуят в НС“, каза още председателят на БСП. По нейните думи в КСНС трябва да се изгради отговорна национална позиция и да се защити националният интерес.


„От двете посещения на Борисов – в Берлин и Истанбул, очаквах много повече, защото само след месец и половина в Европейския съвет България трябва да каже категорично дали страната ни подкрепя или не отпадането на визите за турски граждани и какви са аргументите“. Това допълни евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова. Тя подчерта, че това решение трябва да бъде взето през октомври на срещата на върха. „България за промяна ли е в Дъблинското споразумение, което задължава всеки един мигрант или чужденец да остава на наша територия, ако ние сме държавата, в която за първи път е влязъл на територията на ЕС или искаме промяна в него?“, попита тя и обясни, че в проекта, който в момента е представен, текстът не отпада. „Т.е. България ще продължава да бъде периферията на ЕС, задължена да приема всички, които стъпват на наша територия“, уточни тя. Йотова допълни, че ще трябва да кажем и дали Турция е сигурна държава. „Текстът е гласуван от ЕП, но среща много сериозна съпротива в Европейския съвет, където са министър-председателите и ръководствата на държавите членки“, каза още евродепутатът. По нейните думи, ако България гласува против, нито един нелегален емигрант от страната не може да бъде върнат на турска територия. „Ако признаваме, че Турция е сигурна държава, имаме необходимост от много сериозна аргументация, защото това ще срещне съпротива от много европейски държави“, коментира тя. Според нея не е станало ясно дали теми дали са поставени на срещата в Берлин, какъв е бил отговорът на останалите министър-председатели на срещата, как Борисов е аргументирал българската позиция и какво следва. „Какво промени позицията на българския министър-председател, който преди посещението си в Истанбул каза, че отива в Берлин, за да получи съгласието за нашето влизане в Шенген. А след това се оказа, че Шенген вече не ни е толкова изгоден. Според нас той отново е срещнал съпротивата на всички, които не желаят България да бъде част от Шенгенската система“, коментира Йотова.


„На ултиматум може да се отговори само със солидарността на ЕС и възможността да се търси общо решение, противопоставяне на всякакви опити за разединение“.  Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. Той обясни, че в този момент има две непосредствени предизвикателства за сигурността и за интересите на България. На първо място бившият военен министър посочи бежанския поток и възможността за неконтролируемо нахлуване на бежанци на територията на България. „Това е предизвикателство, което без съмнение е в най-пряка връзка с рисковете за обществен ред и вътрешната сигурност на страната”, каза социалистът. Второто предизвикателство по думите му е невъзможността на ЕС да намери общо решение на този проблем, включително и поведението и позицията на Турция и на турския премиер. Според него това е свързано с отслабването на ЕС и риска всяка една страна или група от страни да търси общо решение на тези проблеми, а България изпада тъкмо в тази ситуация. „Жизнено важно е за страната ни българското правителство и българският премиер да търсят решение, което да е както по отношение на бежанците, така и по отношение на фактът че сме външна граница на ЕС. България и българския премиер отдават превес на Турция”, категоричен бе Найденов.

 

„Нека да прекратим пожарникарските действия и да направим така, че да не зависим само от една държава. Така не сме независими”. Това заяви Крум Зарков, член на ИБ на НС на БСП. Той подчерта, че ако опасенията на премиера във връзка с бежанската вълна са от август месец, то БСП предупреждава за това от 2013г. „Многократно призовавахме, да се предприемат действия, защото не може да се зависи само от благоговението на една държава”, каза още той. Зарков заяви, че ако до преди месец е имало уверения че има достатъчно места в бежанските центрове у нас и че те са пълни само на 10%, сега спокойствието е заменено от паника. По думите му тя се изразява и с хаотични действия и в международен аспект, които карат страната ни да изглежда слаба и неподготвена. Той припомни, че през септември миналата година левицата е представила декларация в НС с 5 ясно стъпки и план за взимане на мерки, след това се е състоял и КСНС, който е задължил правителството да има стратегия в случай на бежански масиран наплив. „Нищо от това не се случва. Сега премиерът прави маршрутки между Анкара и Берлин, които не е ясно за какво служат. Готови сме да помогнем защото въпроса е от изключителна важност”, заяви Зарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5468 |28.08.2016 Русия отмени забраната за чартъри до Турция . 3| 4835 |28.08.2016 Каракачанов: България да втвърди тона и към ЕС, и към Турция . 0| 5730 |28.08.2016 Турция връчи ултиматум на Германия за Инджирлик . 0| 4502 |26.08.2016 Йълдъръм: Близките отношения на България и Турция са добри за отношенията ни с ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads