Реклама / Ads
10| 4862 |05.01.2020 НОВИНИ

Нинова: Управлението на Борисов превърна България в разграден двор и сметище

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
В момента сме разграден двор и правителството на Борисов превърна България в сметище за тези 10 години, откакто управлява. Виждате, че почти през ден се открива нова нерегламентирана площадка, чийто собственик не се знае, не се знае за какво са събрани тези отпадъци там.
 

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНР по повод поредицата от скандали около нерегламентирания внос и съхранение на отпадъци у нас.

 

"В Бобов дол е драматично положението, горят се боклуци в теца, заравят се в открития рудник, в Габровско е същото, почти в цялата страна има такива проблеми", продължи тя.

 

Вчера във Враца бе открито поредно депо с отпадъци от Италия, което е нерегламентирано.  За 5 години по данни на екоминистерството в България са внесени 734 000 тона отпадъци от страни извън ЕС. За движението от страни в ЕС няма данни, защото не се следи, обяви Нинова.

 

От думите й стана ясно, че БСП подготвя законодателни предложения, с които да бъде забранен вносът на отпадъци от трети страни. Такава забрана обаче не може да засегне страните от ЕС заради принципа за свободно движение на стоки. В БСП считат, че затягането на контрола не е достатъчно като мярка, защото покрай официално разрешеното движение на отпадъци с цената на корупция се промъквали и други количества.

 

Не е ясно доколко въвеждането на подобна законодателна промяна е възможно на фона на наличието на общи европейски регламенти по темата отпадъци. Според закона за управление на отпадъците вносът на отпадъци в общността от трети страни, както и превозът и износът са уредени в Регламент 1013/2006.

 

Нинова коментира и поискания вот на недоверие на кабинета заради водната криза в Перник и провала на политиката за околната среда и водите. Знак за провала според БСП е тройното увеличение в средните цени на водата за последните 10 години без видимо подобрение на инфраструктурата.

 

"През 2009 г. средната цена на водата е била 1 лв, сега е 3 лв. и расте. За тези 10 години е сменена 0,5% от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича. Трябва да се носи и политическа, и наказателна отговорност. Къде са парите?", попита Нинова.

 

Тя изтъкна, че от 2017 г. насам БСП е задавала 17 пъти въпроси за водата в Перник и 47 пъти - за вноса и изгарянето на отпадъци из цялата страна, но без резултат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4940 |03.01.2020 Корнелия Нинова: От безсилие и паника Борисов губи връзка с реалността . 17| 4577 |03.01.2020 Борисов: Хората си пускат чешмите зимата, за да не замръзнат тръбите . 8| 4167 |03.01.2020 Борисов литна над ”Балкански поток”, за да снима и да прати на Путин . 7| 3931 |02.01.2020 Борисов се срещна с кмета на Ботевград и посети Софийската духовна семинария /видеа/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads