Реклама / Ads
1| 5020 |02.09.2009 НОВИНИ

Нищят незаконна приватизация на Пловдивския панаир

.
Пловдивския панаир Източник: Вяра Йовева
Работна група към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се заема със "завземането" на Международен панаир Пловдив от бизнесмена Георги Гергов, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков, цитиран от Медиапул.
 

Близкият до БСП туристически бос Гергов е мажоритарен собственик в дружеството чрез свързани фирми с дял от почти 51%, въпреки че панаирът е в забранителния списък за приватизация и парламентът не е давал санкция за промяна на това положение.

"Това е една от "работните ни площадки" в министерството. Изключително важно е да се изясни точно какво и защо е ставало", каза Трайков и допълни: "Това е една от най-странните сделки през последните години. В момента държавата няма мажоритарно участие и дружеството дори отказва да дава информация, която им се изисква от министерството."

Работната група в МИЕТ се оглавява от зам.-министър Евгени Ангелов, а повече информация по случая Трайков обеща да даде следващия вторник на редовната си пресконференция.

"Странната" сделка се извърши през годините по класическата схема – влизане в дружеството чрез смесена общинско-частна фирма в рамките на миноритарния общински дял от 49%, увеличение на капитала на смесената фирма до почти пълно изтласкване на общината и накрая изкупуване на дела на физическите лица, възмездени за реституционни претенции.

Наскоро стана ясно, че Гергов готви нова промяна в акционерната структура на "Международен панаир Пловдив" и в дружеството може да влезе нов акционер. Това ще стане, ако бизнесменът осъществи плановете си да продаде черноморския курортен комплекс "Слънчев ден". Чрез апорт на имоти и свързани фирми това дружество е включено в капитала на панаира.

Ако сделката се осъществи, Гергов ще намали дела си в панаира и ще пусне в него нов акционер.

По непотвърдена информация зад предполагаемия купувач на "Слънчев ден" стои шефът на "Лукойл България" и считан за един от най-богатите българи Валентин Златев, а със сделката Гергов целял да си "купи индулгенция" от новата власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4759 |20.08.2009 Спецгрупи нищят ключови дела от септември . 5| 5026 |19.08.2009 Продължават да нищят злоупотреби в Министерство на отбраната . 0| 5043 |07.06.2009 Прокурори нищят нарушения на вота . 8| 4625 |14.11.2008 НДСВ настоява за приватизация на "Топлофикация София"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads