Реклама / Ads
40| 5873 |02.04.2013 НОВИНИ

Нищо ново - пак скандал сред "сините"

.
"Синьо единство" - партията на изключените и напуснали СДС в края на 2012 г., бивши депутати, няма да участва на предстоящите парламентарни избори през май.
 

Причина е поредната политическа грешка на Надежда Нейнски и новото политическо коварство на Иван Костов.

Вчера, в последния момент преди края на регистрацията на коалиции, партията на Костов ДСБ скъса с въпросното "Синьо единство". Час по-късно "Единството" оттегли регистрацията си като партия в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Разпадането на поредната несъстояла се коалиция била заради обичайния за тези политици скандал - за лидерския пост.

Водещият се официално за председател на "Синьо единство" Христо Панчугов днес обясни на пресконференция, че "като най-изявени представители на десницата", Надежда Нейнски и Иван Костов трябвало да се съпредседатели на коалицията. Но до последния момент Иван Костов е настоявал той да бъде единствен председател. "Това е основната причина за разваляне на коалицията", каза Панчугов.

Така новата партия на Нейнски и Мартин Димитров решила да не участва в изборите и да не приеме странната покана на ДСБ за места в нейните партийни листи.

"Ние няма да участваме в изборите, за да дадем възможност на българските избиратели да дадат оценката си за представителите на традиционната десница", каза днес обявената за зам.-председател Маргарита Бойчева.  На фона на всички събития в т.нар. "синьо политическо пространство" през последните месеци, днес Христо Панчугов заяви: "В разделението на десницата няма да участваме. Ако участваме в изборите, би било означавало точно това. Ние оставаме верни на принципа, че синята идея трябва да се случи. Самостоятелното явяване на 12 май ще усили разделението в дясно и затова няма да го направим".

В отговор на въпрос за евентуално предизборно сътрудничество със СДС от партията на изключените и напусналите заявиха, че "СДС отдавна не е дясна партия, СДС е машина за поръчки на ГЕРБ".

За да изпревари тази пресконференция, по-рано тази сутрин Веселин Методиев от ДСБ се яви в студиото на Би Ти Ви и заяви, че "нищо не ври и кипи при нас, но има напрежение". До края на седмицата листите на Иван Костов били отворени и той и хората му имали "огромно желание да видят колеги от "Синьо Единство" водачи на листи в страната".

Според Методиев обща била грешката, че не успели да свършат нещата. Правенето на единна партия била крайната цел, а това било по-дълъг процес. Вчера ДСБ регистрира коалиция в ЦИК с Български демократически форум (БДФ).

Както е известно, СДС с председател Емил Кабаиванов регистрира за изборите коалиция заедно с Обединените земеделци, Радикалдемократическата партия, БСДП и "Гергьовден".

Според всички проучвания през последните месеци на предстоящите парламентарни избори нито една от смятащите се за "сини" и за "десни" политически формации няма шанс за резултат по-висок от 1-1,4% от гласовете и няма как да вкара депутати в новия парламент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 9347 |31.03.2013 Никола Филчев: Иван Костов е основоположник на политическото подслушване . 18| 8855 |30.03.2013 Скандал за листите на БСП в Пазарджик . 4| 5733 |28.03.2013 Отново сигнал за бомба за Съдебната палата в София . 4| 5329 |24.03.2013 Голям пожар и евакуация в центъра на Велико Търново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads