Реклама / Ads
21| 7136 |28.07.2011 НОВИНИ

Ню Йорк Таймс: Алексей Петров - кръстник на БГ мафията

.
Обвиненията не са повлияли на бабаитлъка му, пише вестникът.
 

Скандалните разкрития за Алексей Петров стигнаха отвъд океана, пише Блиц днес. Престижният американски ежедневник „Ню Йорк Таймс” публикува напоителна статия, в която описва каратиста като кръстник на българската мафия и подчертава, че кабинетът „Борисов” е изненадал всички и е създал чувство за ново начало, погвайки човек, считан за недосегаем.

В материала под заглавие „Законност и ред по български” се посочва, че в началото на миналата година премиерът Бойко Борисов е обявил тържествено война на кръстниците на организираната престъпност у нас и е стартирал операция „Октопод”, при която бяха арестувани Алексей Петров и аверите му.

„Целта на операцията беше да обезглави престъпна мрежа, която беше толкова огромна, че пипалата й се простираха навсякъде в българското общество”, подчертава вестникът, като окачествява акцията като „едно от най-изявените усилия на България да се справи с босовете на рекета, проституцията и отвличанията”.

„Ню Йорк Таймс” описва детайлно ареста на Петров и посочва, че макар по-късно да бе пуснат от съда първо под „домашен арест”, а след това срещу подписка, срещу него има редица обвинения за тежки престъпления. След тях, макар съдът по-късно да е пуснал от килията Алексей Петров първо под „домашен арест”, а след това срещу най-леката мярка – подписка, срещу бившата барета са повдигнати редица обвинения за тежки престъпления. Те са за рекет, изнудване, организиране и ръководене на престъпна група, опит за убийство, източване на ДДС, пране на пари и източване на „Кремиковци”. Обвиненията обаче не са повлияли много на бабаитлъка му, подчертава американският ежедневник и информира, че сега Трактора планира да се кандидатира за държавен глава и да се впусне в президентския вот наесен.

В процеса на проучването за статията журналист на „Ню Йорк таймс” се е срещнал и със самия Алексей Петров, като посочва, че през цялото интервю той е въртял пръчка с пластмасов октопод, залепен на върха й и упорито е отричал обвиненията срещу него. “Ако бъде осъден, Петров – бивш шампион по карате и агент на контраразузнаването, ще бъде първото голямо име, което ще отиде в затвора като бос на организираната престъпност в страната”, обобщава вестникът, като цитира данни на Центъра за развитие на демокрацията, според които пазарът на дрогата у нас генерира годишно 124 млн. долара, а пазарът на плът – 168 млн. долара.

В статията е цитиран и адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии, който посочва, че допреди ареста на Алексей Петров му се е носела славата на човек, с когото не трябва да се заяждаш. „Ако имаше изненада, след като това правителство дойде на власт, то беше, че реши да се заяде с него”, подчертава вестникът, позовавайки се на думите на Грозев. (Блиц)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5436 |20.07.2011 Ив.Петров: Гърмят бомби, за да се шуми около тях . 44| 7919 |18.07.2011 Уорлик: Олигархът Петров е недосегаем с пари, влияние и връзки със службите . 32| 5857 |13.07.2011 Отвлякоха Мис България 2009 Антония Петрова . 56| 6280 |08.07.2011 Цв. Цветанов за Ал. Петров: Не коментирам лице с предявено обвинение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads