Реклама / Ads
20| 6104 |31.07.2012 НОВИНИ

"Ню Йорк таймс”: България не е склонна да се съгласи с Израел

.
Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад акта. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близки
 

Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата на летище Сарафово на 18 юли върху „Хизбула” и Иран, пише вестник „Ню Йорк таймс” в анализ.

Българските изследователи казват, че тепърва трябва да идентифицират атентатора и все още не са обявили публично кой смятат, че стои зад атаката от 18 юли, посочва изданието. Но ако пътеката все още е неясна, то последиците от катастрофата за този малък народ на Балканите са ясни: тя излага на риск тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия Изток, отбелязва вестникът.

Правителството на България се опитва да не разкрива подробности по разследването, като по този начин се надява да избегне глобални и политически грешки, които да дадат отражение върху сигурността на страната. За малка България да излезе и открито да каже, че „Хизбула” е виновна за атаката, е все едно да влезе в минно поле”, заявява за изданието Владимир Шопов, политолог в Нов български университет в София. „Трябва да си абсолютно сигурен, наистина напълно уверен, че убедителните ти доказателства ще издържат пред всички останали страни от Европейския съюз”, казва Шопов за „Ню Йорк таймс”.

Вестникът пише още, че бившия шеф на разузнаването генерал Кирчо Киров не е изненадан от атаката. В последните пет-шест години имахме много конкретна информация, че организации като Хизбула и структури, свързани с Ал Кайда, както и отделни лица, са готови да подготвят нападения, каза той. През януари, преди да напусна службата, имаше съвсем конкретна информация за атаки срещу израелски туристи. Ние взехме мерки за предотвратяването им, подчертава той. Зимният туристически сезон мина без инциденти, летният - не, коментира "Ню Йорк таймс".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5492 |10.09.2011 Съобщение за терористична атака побърка Ню Йорк. Спря тока в Аризона . 21| 7125 |28.07.2011 Ню Йорк Таймс: Алексей Петров - кръстник на БГ мафията . 8| 5334 |11.11.2010 "Ню Йорк Таймс": "Галевизация" при Батман . 8| 6266 |17.08.2010 „Файненшъл Таймс”: Мутрите в България свиха перки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads