Реклама / Ads
8| 5339 |11.11.2010 НОВИНИ

"Ню Йорк Таймс": "Галевизация" при Батман

.
В обширен репортаж изданието съобщава за застой във войната с организираната престъпност в България и за освобождаването на знакови фигури.
 

"Ню Йорк Таймс" публикува в своето он-лайн издание голям материал за нашумелите напоследък дела у нас срещу "добре облечени бизнесмени" със заглавието "Застой във войната с организираната престъпност в България".

Когато премиерът на България Бойко Борисов пое длъжността, той обеща да изкорени организираната престъпност, четем в "Ню Йорк Таймс". Но едрият премиер, чийто прякор е Батман, понастоящем е подложен на изпитание заради слабото правораздаване, което този месец оправда двама души, обвинени в ръководенето на банда, и освободи от затвора друг, обвинен че е престъпен бос. Златомир Иванов, по прякор Баретата, мъж над 30-те с множество татуировки, обвинен за убийство и трафик на наркотици, беше освободен от Софийския апелативен съд миналата седмица. Баретата бе поставен под домашен арест, след като се оплака от стрес и инфекция на пикочните пътища след претърпяна операция.

По-късно съдът прекрати делото му и насрочи ново, тъй като един от съдебните заседатели междувременно бе арестуван за разпространение на детска порнография. Това бе последното от поредицата оправдавания и снизходително отношение към хора, обвинени в участие в организирана престъпност, в държава, поела ангажимента да изкорени корупцията, за да спечели членство в ЕС през 2007 г. Случаят нажежи обстановката между правителството и правосъдието, което не е осъдило нито един изтъкнат заподозрян за организирана престъпност. От своя страна подземният свят на българските мутри (специфичен български термин, означаващ "гангстер") също става неспокоен.

Два български вестника съобщиха тази седмица, че престъпна банда е обявила награда от 400 хил. евро за главата на премиера, заради което охраната на Борисов бе усилена. Новината за заплахите към премиера се появи само дни след като Районният съд на Кюстендил оправда Пламен Галев и Ангел Христов, обвинени че са лидери на престъпна група, замесена в измами, рекет и изнудване. Случаят бе следен внимателно от европейските власти и премиера Борисов, който публично го определи като тест за нацията. Галев и Христов, бивши полицаи, понастоящем са наричани Братя Галеви, което роди новата българска дума "галевизация" – упражняване на въздействие върху политическите, общинските и съдебни институции от страна на престъпници.

Галеви сега са бизнесмени и почти феодални господари на Дупница, град с 44 хил. жители, наричан Галевград. Двамата официално действат като съветници на кмета и държат разнообразни бизнеси в града в сферите на строителството, сметопочистването, превозите и хазарта. Заради нерегламентираните си контакти с тях през 2008 г. бившият вътрешен министър Румен Петков бе замесен в скандал. Петков бе обвинен в протежиране на мафиотския трафик на амфетамини от тогавашния шеф на антимафиотското звено в българската полиция и настоящ шеф на митниците Ваньо Танов. Галеви бяха арестувани през декември 2008 г., но през юни 2009 г. бяха освободени. Според техния адвокат Емил Велинов, те са просто бизнесмени, "обект на завист", тъй като "никой не харесва успешните хора", се казва в материала на изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6461 |15.12.2009 Назначиха човек на премиера за генерален консул в Ню Йорк . 0| 4570 |20.10.2009 Гонят нови 100 журналисти от Ню Йорк таймс . 9| 5278 |11.06.2009 Б. Борисов пред "Файненшъл таймс": Аз съм голям почитател на ОЛАФ . 26| 4993 |12.01.2009 Ню Йорк Таймс: Лишени от газ, българите стават ледени към бивш съюзник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads