Реклама / Ads
23| 5309 |13.09.2015 НОВИНИ

Ноев: България да подкрепи Русия за коалицията против ИД

.
Бойко Ноев
България трябва да подкрепи участието на Русия в коалицията против "Ислямска държава, заявиха по БНР евродепутатът Илияна Йотова и бившият военен министър Бойко Ноев.
 
Русия е поискала въздушен коридор за доставяне на хуманитарна помощ, ние сме знаели, че това не е вярно и сме отказали. Този въпрос не трябва да води до такава истерия, на каквато ставаме свидетели. Русия трябва да бъде включена в коалицията против "Ислямска държава“. България е сред най-застрашените държави от това, което става на юг от турската граница и нейният глас тежи, защото имаме пряко отношение. България по тези въпроси има право да говори и е длъжна, обясни Бойко Ноев.

Според него както Русия, така и всяка друга държава няма полза от задълбочаване на кризата в Сирия:Няма държава, която да е заинтересована от продължаване на ситуацията в Сирия. Ердоган е сред основните виновници за това, което се случва в Сирия. Геополитическата представа на турския президент за региона и ролята на Анкара в него е една от основните причини за това, което се случва. Дали обаче той е знаел какви ще бъдат резултатите днес, съмнявам се, каза той.

Никой от правителството или президентът не излезе да каже кой взе решението за отказа на въздушен коридор за руски самолети и с какви аргументи, заяви Йотова.

Относно бежанската криза тя обясни, че съществуват два основни въпроса пред Европа. Първият е дали Европейският съюз е способен да следва обща политика за справяне с кризата и вторият - ще се направи ли разграничение между държавите от външната граница на Европейския съюз, ще има ли солидарност с тях и ще има ли промяна в европейското законодателство.

 

Утре ще се проведе извънредно заседание на вътрешните министри на страните членки на ЕС. Днес България няма позиция дали ще приеме постоянния механизъм за разпределение на бежанци и дали ще бъде сред държавите, които ще настояват за промяна на Дъблинското споразумение. Партиите имаме негласно разбиране, че България може да бъде част от страните, в които да не бъдат преразпределени нови бежанци, за да може да се справи с тези, които са на нейна територия, каза Йотова.

 

Европейска консолидация по темата за бежанската криза едва ли ще има, защото различните държави членки на ЕС по различен начин понасят ударите на мигранстката вълна, обясни евродепутатът Ангел Джамбазки: Хората, търсещи по-добро социално битие, искат да го намерят за сметка на европейските данъкоплатци и това е първата причина, заради която няма да има обща политика. Няма заложено число за разпределение на квотите от бежанци. Ние не знаем колко човек ще дойдат на европейския континент. Няма как да се принуди задължително някой да остане на територията, на която и да е държава членка.

 

Доброто решение е да бъдем равнопоставени на Италия и Унгария по отношение на бежанците. Това може да се случи след формирането на обща и единна вътрешнополитическа позиция по този въпрос. Това обясни д-р Димитър Йончев:

Лошото решение е да продължим с разнопосочните изказвания, нещата да не зависят от нашата воля, а да зависим от онова, което в Европа остане за нас. Вероятно ще застанем зад позицията на Меркел и няма да открояваме собствената си особености, а ще застанем зад общата позиция, която Меркел изразява в ЕС.

 

Ангела Меркел е обременена от Третия райх и затова прави стратегическата грешка, казвайки на бежанците „елате“, коментира историкът акад. Георги Марков: Либерална Европа е безпомощна. Тя е парализирана. Трябва да проявим инстинкт за самосъхранение. Милионите мигранти ще дойдат, но те не могат да се интегрират. Ще има сътресение в европейските общества.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6676 |12.09.2015 ООН: България и Франция да спрат принудителни изселвания на роми . 3| 6752 |11.09.2015 Централна България под вода! Идат нови валежи . 3| 5160 |10.09.2015 Ексшеф на ЦРУ: САЩ поиска да се спрат руските полети над България . 4| 4667 |10.09.2015 Изследване: В Шри Ланка пенсионерите са по-добре, отколкото в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads