Реклама / Ads
2| 6218 |01.09.2015 НОВИНИ

Б. Ноев: Бежанците в Сърбия и Македония ще тръгнат към нас

.
Бойко Ноев
За България проблемите, които съпътстват бежанските потоци, са много по-голяма заплаха за националната сигурност, отколкото кризата в Украйна. Това каза за БНР бившият министър на отбраната Бойко Ноев.
 
Общоевропейска рецепта за справяне с бежанците няма. България е различна от всички останали европейски страни. Ние сме най-бедната страна в Европейския съюз. Издръжката на един бежанец е доста повече от издръжката на един български гражданин. У нас има български граждани, които са бежанци в собствената си държава – децата без родители, възрастните хора и ромите, чиито къщи биват събаряни. Задължение на българските политици е на първо място да "спаси" тях, коментира Ноев.

Добруването на българските граждани трябва да бъде приоритет за нашите политици. От там нататък, доколкото може, държавата трябва да помага и на бежанците, идващи отвън. Несъблюдаването на тази последователност създава усещане в обществото за несправедливост, което събужда социални протести. Ако се задълбочат тези процеси, това би създало почви за засилване на националистически тенденции и ксенофобски настроения. Това би подхранило политически партии, които не искат България да бъде член на ЕС. Това би застрашило националната ни сигурност.

Ноев беше категоричен, че в момента, в който бежанският канал през Македония и Сърбия бъде затворен, той ще бъде преместен през България.

Влизането на България в Шенген по сухопътна линия ще пренасочи потока, който в момента тече през Македония и Сърбия, през България. Ние не трябва да поемаме такъв брой бежанци, какъвто някой ни налага отвън или какъвто брой имигранти искат да влязат на наша територия, а толкова, колкото можем да приемем. Приемането на бежанци е една отговорност, а не просто хуманитарен жест. Държавната агенция за бежанците е недофинансирана, страда от дефицит на кадри и е в тежко положение, каза още Ноев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4543 |31.08.2015 ЕС решава за бежанците на 14 септември . 2| 5482 |30.08.2015 Наши полицаи патрулират по границата на Унгария и Сърбия . 19| 11083 |30.08.2015 Мариана Хил: Бежанците заобикалят не България, а хората у нас . 0| 4629 |29.08.2015 Йотова поиска съвет при президента заради бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads