Реклама / Ads

1| 4912 |27.12.2012

Нона Караджова: От търговията с емисии може да останат пари и за пенсии

.
Нона Караджова, министърът на околната среда и водите
Mой приоритет е да се финансират проекти на домакинствата за оползотворяване на слънчевата енергия, като например поставянето на слънчеви бойлери. На домакинствата трябва да се предоставя безвъзмездно част от необходимата инвестиция.

Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова в интервю за БТА.

За целта ще се направи облекчена процедура и лесна за контрол схема, които ще се разработят през следващите месеци. Обмисля се и подпомагане на домакинствата за вътрешните инсталации за газифициране, с което ще се постигне намаляване на вредни парникови емисии, прах и изсичане на дървесина.

Средствата ще дойдат от продажбата на квоти на емисии парникови газове. В резултат на отличната работа на Министерство на околната среда и водите България е една от първите страни, която получи приходи от новата европейска схема за търговия с емисии на стойност около 44 млн. лева, според думите на министъра. Част от приходите ще постъпват в Министерство на финансите. Възможно е те да се използват за енергийни помощи и дори за пенсии, коментира министър Нона Караджова.

Новите екологични изисквания за ниско съдържание на пепел във въглищата ще бъдат приложени в законодателството през следващата година. Очаква се да влязат в сила от 2014 г., така че търговците да имат време да продадат запасите си и да се пренастроят, посочи министърът.

За подобряване на системата за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците трябва да се активизират и общините и да заработят в синхрон с оползотворяващите организации, посочи министърът. Според Нона Караджова общините трябва да въведат "такса смет" на количество изхвърлен отпадък, където това е възможно технически.

Министър Нона Караджова информира, че в момента в страната има 27 сепариращи инсталации и прогнозира, че системите за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците ще заработят с пълен капацитет към 2016-2017 година.

МОСВ работи заедно с Министерство на финансите, Българска фондова борса и Централен депозитар за създаване на вторичен пазар на национално ниво с квотите на емисии на парникови газове като вид финансов инструмент. Това ще улесни значително предприятията и ще ги предпази от спекулативни сделки, посочи министър Нона Караджова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Фирми крият измами в онлайн търговията в дребния шрифт 0| 5926 |05.11.2012 . Караджова: Отпадъците са огромен ресурс за всяка страна 6| 4859 |30.10.2012 . Нона Караджова спря застрояването на “Камчийски пясъци” повторно 3| 6370 |31.08.2012 . Белослава иска да строи на Витоша, съди Нона Караджова 17| 9651 |08.08.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ