Реклама / Ads
0| 5065 |20.11.2014 НОВИНИ

Нощес става ясно с ебола ли е пациентът в София

.
Днес в Министерство на здравеопазването постъпи информация от МБАЛ „Токуда” за български гражданин с грипоподобни симптоми пребивавал в последния месец в Сиера Леоне, се посочва в съобщение на сайта на Министерство на здравеопазването.
 
Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА). Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента.

Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ „Токуда” АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него. Министерство на здравеопазването ще информира обществото периодично, се казва в съобщението.

Заболял от ебола българин няма, коментира д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, предаде "Фокус". Тя заяви, че има човек, който подлежи на наблюдение и изследвания в момента. „За да се каже, че някой е заболял от ебола трябва да има положителен резултат от лабораторно изследване, каквото все още няма. Очаква се министърът на здравеопазването Петър Москов да направи изявление. За момента има данни, защото човекът е пристигнал от заразена страна”, поясни д-р Мира Кожухарова.

Единствената лаборатория у нас, която може да потвърди дали един пациент е заразен с ебола, е в Центъра по заразни и паразитни болести в София, обясни националният консултант по вирусология доц. Пламен Теохаров пред БНТ. Изследването се прави за няколко часа, но резултатът трябва да се потвърди и от други лаборатории.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5673 |20.11.2014 Бранимир Ботев става зам.-министър на туризма . 6| 4611 |20.11.2014 Кунева става силов вицепремиер . 7| 8016 |18.11.2014 Раздори около Орхан Исмаилов, той остава зам.-министър на отбраната . 0| 4489 |18.11.2014 Вучков: Мястото на АФКОС е в МВР; остава си там

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads