Реклама / Ads
35| 5170 |31.05.2011 НОВИНИ

Нощният ток поскъпва с 10%

.
Топлофикациите искат поскъпване на нощния ток поне с 10 %. Това заяви шефът на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев по време на общественото обсъждане в ДКЕВР.
 

Той е категоричен, че нощният ток трябва да е по-скъп от парното. По негови данни цените на топлофикациите са между 80 и 110 лева на мегават час, а на нощният ток с ДДС над 120 лева.

За настояването на топлофикациите да поскъпне нощния ток, Николаев посочи като аргумент и практиката във всички европейски страни. В Дания е забранено да се ползва електроенергия за отопление, на много места климатиците са забранени, каза още Николаев и посочи като пример детските градини и обществени сгради в Холандия.

По въпроса няма ли изход цените да намалеят, а не да действат разоряващо Николаев каза, че това зависи от технологиите на производство и технологиите на пренос на енергия. Не може цената да намалява до безкрайност, подчерта той и посочи, че топлофикациите се опитват да стабилизират цените чрез комбинирано производство на топлоенергия и електроенергия. В момента капацитетът на топлофикациите за производство на ток е от 10 до 50 %, някъде и малко над 50 %.

При когенерацията електроенергията не се губи - консумира се в града, подчерта Николаев и добави, че топлофикациите, произвеждащи и ток, са по-екологични.

За качеството на топлоенергията при централизираното топлоснабдяване Николаев каза, че е било добро преди въвеждането на топлинно счетоводство и изтъкна, че въпросът за качеството не е изпъквал. Според него, за да се провери качеството, трябва добре да се регламентира и усъвършенства работата по разпределението на топлинната енергия.

Сега има много дефекти и възможности да възникват грешки и проблеми, каза Николаев. Той съобщи, че в момента на министерството на икономиката е възложено да разработи програма за стабилизиране на топлофикационния сектор.
Много страни имат дългосрочна политика по топлоснабдяването - нещо, което тук го няма, каза още Николаев.

Той посочи още, че в Западна Европа правят нова система за централизирано управление и коментира, че това, което ние разграждаме, те го изграждат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5711 |29.03.2011 Лекарствата поскъпват заради контрабанден износ? . 7| 5691 |22.03.2011 Лекарствата поскъпват, аптеки фалират . 26| 5909 |01.03.2011 Токът поскъпва шоково . 2| 5093 |24.01.2011 Хлябът поскъпва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads