Реклама / Ads
3| 5515 |08.09.2011 НОВИНИ

Нотариалните актове се бавят опасно

.
Агенцията по вписванията бави с по 10 дни нотариалните актове от сделките в София и създава риск в този период да пострадат добросъвестните купувач.
 

Това алармираха пред "Труд" нотариуси. Срокът по правилник е 3-дневен. От държавното ведомство отричат. "Честно казано, съм изненадана от тази информация", коментира шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Репортер на "Труд" отиде няколко пъти на гишетата на имотния регистър и установи, че на 7 септември обработваха сделките от 30 август, а на 31 август вкарваха в системата продажбите от 22 август. Всичко това бави превеждането на пари по ипотеки, създава рискове за имотни измами и други неприятни изненади за добросъвестните купувачи, смятат експерти. 

Всеки купувач на жилищев България знае, че трябва да внимава. Да провери продавача, апартамента, да избере нотариус и кредит, ако му се налага. Но дори всичко да ви е наред, ако става дума за имот в София, поне 10 дни след сделката трябва да се молите да не ви мине котка път. Защото едва след десетина дни ще си получите нотариалните актове, които доказват, че сте станали собственик. А срокът според правилника за вписванията е 3-дневен.

 

Според най-мрачните сценарии за това време имотът ви може да се окаже продаден на друг човек, ипотекиран от стария собственик или отдаден под наем за 10 години. Всеки, който притежава нотариален акт за нещо, ще реагира скептично: имам щемпел от съдия по вписванията, който носи същата дата като тази на сделката. Да, така е, защото магистратът е отразил обстоятелството още същия ден. Няколко столични нотариуси казаха пред “Труд”, че получават готовите актове едва 10 дни по-късно, за да ги предадат на клиентите си. И затова не е ясно към коя дата те се отбелязват в книгите и информационната система. Шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова твърди, че такъв проблем не съществува (виж интервюто), а служителите й - че само една грешка в някое вписване може да забави всички сделки от съответния ден (виж вдясно). Те обаче твърдят, че няма как в този период да станат измами.

 

Не така мислят десетки нотариуси от столицата, които не искат да застанат с имената си, защото Министерството на правосъдието имало как да им го върне. Драмата е позната и на банките, които трябва да изчакат десетина дни след сделката, преди да отпуснат парите за заема за покупка на жилището. Репортер на “Труд”, който посети Агенцията по вписванията в София на 31 август, получи уверения от служителките във фронтофиса, че в момента обработват нотариалните актове от 22 август. Ден по-рано вкарваха още сделките от 19 август. Вчера - 7 септември, служителка на гишето каза, че отчитат сделките от 30 август. Преди 3-4 години, когато имаше бум на имотните сделки, забавянето бе едва 5-7 дни, нямам обяснение защо сега е толкова голямо, коментира пред “Труд” столичен нотариус. Поради това забавяне има конфуз и с удостоверенията за тежести: те не са актуални към датата, към която са издадени, а към период отпреди 10-ина дни. “Труд” разполага с копие на такова удостоверение, което е издадено на 12 август т. г., но обстоятелствата в него са актуални към 3 август т. г. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5644 |17.08.2011 Цветанов: Опасно е да се говорят празни приказки за "сигурността" . 17| 6772 |22.06.2011 Васа Ганчева в „Пирогов”, имало опасност за живота й . 2| 5876 |08.06.2011 Изгаряме по-бързо сега, слънцето е опасно силно . 24| 6588 |22.05.2011 И. Цанев: Национализмът на Атака се радикализира, има опасност за сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads