Реклама / Ads
0| 5408 |31.10.2010 НОВИНИ

Нотариусите с достъп до системата на МВР

.
От 1-ви декември нотариусите в цялата страна ще могат да ползват системата на МВР на националния регистър на българските документи за самоличност, съобщава "Стандарт".
 

Така те ще могат да правят директни справки за валидността на личните карти и международните паспорти при сключването на нотариални сделки. Новината съобщи днес зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на семинар на нотариалната камара в Боровец. Досега с такъв масов достъп до информационните системи на МВР са разполагали единствено от ДАНС и разузнавателните служби.

За целта всеки нотариус ще получи потребителско име и парола, а достъпът ще става през сайта на нотариалната камара.
Засега ще се въвежда номер на личната карта и ЕГН на лицето или личен идентификационен номер на лице с небългарско гражданство. МВР обмисля в скоро време да въведе и четци, с които няма да се налага да се вкарват ръчно данните.

Връзката ще е през интернет, но тя е високоскоростна и защитена. Резултатът ще пристига за част от секундата, съобщиха експертите на МВР. Разговаря се с нотариалната камара влизането да се прави не с потребителско име и парола, а с универсален електронен подпис на нотариуса.

Право на достъп по закона ще имат нотариуси, помощник-нотариуси, съдии по вписвания и случаите по заместване съгласно закона. Достъпът ще бъде безплатен, гарантираха от нотариалната камара.

Нотарирусите отдавна искат полицията да им разреши да имат достъп до тази информация. Целта е предотвратяване на измамите с недвижими имоти.

Представянето на фалшива лична карта с данните на истинския собственик на имота, но със снимката на този, който отива в кантората при нотариуса, е една от схемите за жилищна измама. Сега те могат да проверят документа с декодер, но няма как да знаят дали снимката на човека е същата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4987 |10.09.2010 Кр. Стефанов: Навсякъде данъчните имат он лайн достъп до банковите сметки . 13| 5123 |06.08.2010 Проф. Борисова: Системата ни е болна, трябва ни лечение . 10| 6100 |05.08.2010 Ат. Атанасов: Съветник на Първанов чрез ДКСИ пробил системата на НАТО . 8| 6234 |01.07.2010 РЗС финтира системата за гласуване в НС, ГЕРБ отдавна ползвали чуждите карти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads