Реклама / Ads
69| 8248 |19.11.2010 НОВИНИ

Nouvel Observateur: Цветанов изтръгва България от червената мафия

.
За първи път от 20 години българските власти дават знак, че искат да сложат край на господството на организираната престъпност. Тази решителност е въплътена в личността на българския вътрешен министър Цветан Цветанов, силният човек в новото правителство на Бойко Борисов.
 


Това пише френският журналистът Жан Батист Ноде в статия за водещия и най-тиражен френски седмичник "Nouvel Observateur" от тази седмица.

Излязла под заглавие “Тайната на червената мафия в България”, Ноде поставя акцент върху тясната връзка между бившата комунистическа Държавна сигурност и организираната престъпност в България, на която сегашното българско правителство е обявило война.

От думите на вътрешния министър Цветан Цветанов става ясно, че той е готов на фронтален сблъсък, за да се справи с октопода, който трови държавата от десетилетие. Когато коментира резултатите в тази посока през последните 15 месеца, говори открито, ясно и с конкретни факти. Като примери той посочва отстраняване на група, която се занимава с отвличания на хора; ограчаването на контрабанда с наркотици и цигари без бандерол, и пр.

Пред френския журналист министър Цветанов открито порицава това, което всеки българин тайно си мисли - че бившите структури на БКП и на ДС са свързани с организираната престъпност, а зад тях стоят и много политици. Но сега България има подкрепата на Брюксел, на целия Европейски съюз, има уникалният шанс страната ни да бъде изтръгната от лапите на червената мафия.

Затова не бива да ни учудва, че Цветан Цветано е предмет на атаки от страна на медиите, намиращи се в ръцете на червените барони, пише Ноде. Българският вътрешен министър открито заявява, че той и премиерът са били заплашвани със смърт, че знае какво го очаква, след като е предприел тази война. Но за разлика от всички българските политици, управлявали България след падането на Берлинската стена, Цветанов е първият който заявява, че няма да направи компромис със старите структури, дори да знае, че зад тях стоят силни и добре организирани субекти, които ще продължават с всички средства да бранят статуквото. Борбата изглежда ще бъде сурова, дори смъртоносна. Но за министъра не може да става и дума да прави ход назад, коментира журналистът.

 


Факсимили от статията в "Nouvel Obsevateur"

В статия, на която изданието специално е отделило три страници, Ноде прави ретроспекция и на събития, свързани със съдбата на тримата дисиденти Петър Бояджиев и Димитър Пенчев и Фреди Фосколо, които са сред двигателите на демократичния процес в България преди 10 ноември 1989 година.

В публикацията авторът дебело подчертава също, че едва сега, почти 20 години след падането на Берлинската стена, архивите на Държавна сигурност се отварят под натиска на Европейския съюз. За жалост обаче много от личните досиета на български десиденти и антикомунисти вече не съществуват в тези архиви, по причини, които никой не може да обясни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4494 |18.11.2010 САЩ: България зачита религиозните свободи . 4| 4530 |18.11.2010 Ханес Свобода: В България медиите не са свободни . 80| 7727 |18.11.2010 А. Атанасов: Времето на Цветанов в политиката изтече . 16| 4948 |18.11.2010 Рот изкривил думите на Цветанов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads