Реклама / Ads
0| 4467 |04.05.2010 НОВИНИ

MK с нов апетит към Ботаническата градина в Балчик

.
Нов спор между МК и СУ за Ботаническата градина в Балчик
Oтново се заражда спор между Министерство на културата и Софийския университет относно Ботаническата градина в Балчик, съобщи ректорът на СУ - проф. Иван Илчев на брифинг в Ректората.
 

Според него още от декември месец 2009 г. вървяли слухове, че Министерство на културата иска да придобие площ от градината в Балчик.

Илчев уточнява, че е поставил директно въпроса пред министър Рашидов на среща в американското посолство на 26 април 2010 г.: „Първо - той изригна, след това каза, че не знае, после добави, че е възможно някой от Министерство на културата да е проявил самоинициатива в тази насока", коментира проф. Илчев позицията на министър Рашидов.

Илчев посочи, че министърът е възложил на заместника си Димитър Дерелиев да провери тази информация, но до момента няма резултат.

„Хипотезите за поведението на министър Рашидов са две: Или ме е излъгал в присъствието на министър Игнатов, или не обръща внимание какво подписва”, коментира още проф. Илчев.

Ректорът разказа, че има информация, че на 15 април е изготвен съвместен документ, подписан от министър Рашидов и министър Плевенелиев. В документа се посочват исканията на Министерство на културата към площи в градината в Балчик.
„Доколкото знам, юристите на Министерство на културата са дали отрицателно становище по него", обясни Илчев.

„ Хипотезата за поведението на заместник-министър Дерелиев е една - той лъже", отсече ректорът и коментира: "Боли ме за държава, която може така да демонстрира неуважение към българския съд. Боли ме когато слушам чалга в Балчик".

По думите на ректора на СУ, ако институции като култура и образование воюват помежду си не за умовете на хората, а за имоти, които са под егидата на едната или другата институция се тресат от чалга - тогава за България няма много надежда.

Frognews.bg припомня, че съществува дългогодишен съдебен спор между МК и СУ за градината в Балчик. Правата на СУ върху парковата част от градината, обаче са потвърдени със споразумение още от 1955 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6129 |26.02.2010 Оставиха ботаническата в Балчик на Алма Матер . 6| 4988 |10.07.2009 Скандал с Ботаническата градина в Балчик . 54| 12842 |10.04.2009 Съмнителни апетити към родното ветроходство . 3| 5355 |11.12.2007 Военните с апетити към ДАНС, МВР се дърпа - не били профита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads