Събота, 19 Януари 2019, 06:39
Frognews
45| 6188 |31.08.2014

Нов еко скандал заради проучване на нефт и газ в Добруджа?

.
Решение на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова от 26 август тази година е на път да предизвика вълна от екологични протести в България.
Жекова на практика е дала разрешение на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучване на нефт и природен газ в блок "1-11 Вранино" в Добруджа, предаде БГНЕС.

С решението си Жекова съгласува цялостен проект за периода 2014–2019 г. и годишен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и газ, като в документа подписан от нея е записано, че проектът

"няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания

видове растения, животни и птици и техните местообитания, предмет на опазване в защитени зони – езерото Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било.

Блок "1 – 11 Вранино" е с размер 397,42 кв. км и попада на територията на община Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла и област Добрич. Редица еколози вече са сериозно притеснени от съгласуването на решението и обръщат внимание на записаните в документа твърдения за липса на вероятност за "значително" отрицателно въздействие, което не дава достатъчна яснота и конкретика какви са рисковете. Решението може да бъде обжалвано до 10 септември 2014 г., като еколози и юристи вече подготвят необходимата документация и са категорични, че ще направят опит да спрат влизането в сила на решението.

Цялостният и годишният работен проект са изготвени на основание на договор от 1 април тази година за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок "1 – 11 Вранино" между министъра на икономиката и енергетиката и "Парк Плейс Енерджи Корп". Този договор пък е изготвен съгласно решение на Министерски съвет №718 от 4 октомври 2010 г., което означава, че

проектът е започнат още от правителството на Бойко Борисов и е продължен от Драгомир Стойнев

В мотивите на решението отново е записано, че реализирането на предвидените геолого-проучвателни дейности заложени в проекта "не се очаква да бъдат трайно засегнати, унищожени или фрагментирани типове природни местообитания. Не се очаква и генериране на шум, емисии на отпадъци в количества, които да окажат "значително отрицателно въздействие" върху защитени зони, пиши още в документа на МОСВ.

Проектиране и прокарване на поне 10 000 метра нови сондажи се предвиждат за изпълнение на целите на проекта, четем още в подписаното от Жекова решение.

В социалните мрежи вече се подготвят протести, като според редица възмутени граждани Светлана Жекова е решила да плюе на здравето, поминъка и хляба на жителите на Добруджа, а и цялата страна с издаването на това решение. Според тях, на практика проектът предвижда използването на метод за добив на нискокалоричен газ от възглищните подземни слоеве чрез т. нар. "въглищно възпламеняване".

Експертите сравняват този метод и пораженията от него единствено с хидрофракинга, чрез който се добива шистов газ

и върху който има мораториум у нас.

Газът добит по тази технология е синтетичен – т.е. реално него го няма и е получен е при подземно изгаряне на въглищни пластове. Неговата калоричност е ниска, като след допълнителна обработка се получават горива или химически продукти (възможно е да се произведе и водород или синтетичен природен газ).

При подземната въглищна газификация се запалват въглищни пластове, който са на голяма дълбочина и добивът им чрез открит или закрит минен способ не е финансово рентабилен, твърдят експерти.

Друга любопитна подробност е, че адвокатската кантора ("Атанасов & Иванов") представляваща регистрираната в САЩ компания, която ще осъществява проучванията, се намира на метри от Министерството на околната среда и водите. Нещо повече - въпросната адвокатска кантора стартира като консултант по Договора с американската ТЕЦ "Марица - Изток" III. В информацията за кантората е записано, че тя е учредена през 2001 г., като успешно е приключила различни проекти, като: подготовка и предоставяне на правни становища относно Договор за покупка на енергия между Енергийна компания Марица Изток III и НЕК; правни съвети по различни регулаторни въпроси в хода на правния анализ на проекта, извършван от бъдещите кредитиращи страни; правни съвети по търговски договори във връзка с проекта и други.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Заради Реал: Хотелите препълнени 1| 4577 |31.08.2014 . Тапи на два гранични пункта заради гастарбайтери 1| 4295 |30.08.2014 . Нов скандал с учебник, Симеон I не бил велик цар 41| 9215 |30.08.2014 . Феменки бомбандираха с яйца министерство заради насилие 5| 4103 |28.08.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах