Реклама / Ads
9| 6457 |18.03.2012 НОВИНИ

Нов хит на крадци - камери в реклами върху банкомати

.
банкоматите вече не са сигурни
Незабележими за окото миникамери, монтирани в рекламните табелки или в лайстните на банкомати, са най-новият трик, с който измамници крадат пинкодовете на банковите карти.
 

Модерните записващи устройства имат батерии, които издържат до 72 часа, пише в. 24 часа. На мястото на аналоговите скимери пък навлизат цифровите. От полицията съветват, когато теглите пари, да се вгледате внимателно за направени промени по банкомата, изглеждащи съмнително. Престъпниците, които се занимават с източване на банкови карти, са хитри, умни и сръчни, твърдят от полицията. Те могат да монтират за 5 до 15 секунди микрокамерата на банкомата.

Според полицията тази престъпност нараства и се развива много бързо. В архивите на МВР се пазят 200 снимки на бандити, опитали да точат банкомати. За 5 секунди апаши слагат камера на банкомат. Миникамери, поставени от измамници в реклами върху банкомати, са едни от най-модерните в момента записващи устройства, които снимат, докато въвеждаме пин кода на картата си. Те са незабележими с просто око и много фино направени, разкри инспектор Надя Петрова от Криминална полиция. Новите камери са от най-съвременно поколение и имат изключително добра разделителна способност.

"Преди време на банкоматите слагаха камери от мобилните телефони, но тогава се губеше много информация. Вече не е така. Бандитите са изключително находчиви и влагат пари в новите модификации. Затова сега ги поставят дори в рекламни табели с надписи, които не будят никакво съмнение у хората, или ги слагат из лайстните на банкомата. Записващите устройства имат батерии, които могат да издържат до 72 ч и повече", разказа Петрова. Според полицията тази престъпност нараства и се развива много бързо. Има добра йерархична структура, при която едната група не знае какво точно прави другата.

Досега се използвали аналоговите скимери, които са на базата на МР3. В момента обаче напред излизат цифровите. Те генерират информацията, която се сваля от картите във вид на код. Тя се шифрова, за да не може да се използва от всеки, а само от този, който има паролата. Така само групата, която го е поставила, има достъп до данните. Според полицаи в момента цари доста добра търговия с криптираната информация. От МВР не могат да кажат колко са на върха на пирамидата на тази престъпност, защото дейността на нашите престъпници се шири основно в чужбина и там българите на високи позиции. Доста от престъпниците, които се занимават с наркотици, проституция или оръжие, са забъркани и с точенето на банкови карти. Това е работа, която им носи много бързи, лесни пари, казват от полицията.  Бандите използват, че големите пари са в Европа или в африкански страни, и там насочват основните си сили. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6005 |02.03.2012 Слагат камери в Катуница; пред Киро циганина - отделно . 18| 7919 |24.02.2012 Спецполицаите ще арестуват с камери на каските си . 23| 5061 |03.10.2011 Крадци тарашат офиса на Надежда Нейнски . 10| 5133 |27.08.2011 Пипнаха нагли крадци на кабели по БДЖ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads