Реклама / Ads
1| 4423 |05.06.2008 НОВИНИ

Нов конгрес на НДСВ „заковава” сегашното партийно статукво?

.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски замисля партиен конгрес през есента, научи Frognews.bg. Форумът трябвало да узакони решенията, взети на извънредния конгрес през юни 2007 г.
 

Свикването на четвърти редовен конгрес било наложително заради предстоящите догодина парламентарни избори, защото документите от предишния форум още не били регистрирани в съда и това можело да възпрепиятства записването на жълтата партия в ЦИК за участие във вота, независимо че тя се представлява от лидера си, който е същият.

Припомняме, че на извънредния конгрес на НДСВ, проведен на 3 юни миналата година, избухна скандал. Тогавашният „сив кардинал" Пламен Панайотов не успя да влезе в Политическия съвет на партията, изпреварен от общинския съветник в София Владимир Каролев по броя на събраните делегатски гласове. Министрите Даниел Вълчев и Николай Василев, както и част от делегатите обвиниха водещия на заседанията Милен Велчев в манипулация и фалшификация на резултатите от гласуването. Създалото се положение доведе до напрежение и брожение в царската парламентарна група с настояване за оставката на новата дясна ръка на царя Милен Велчев, в резултат на което по-късно шефката й Анелия Мингова се оттегли от политиката и стана член на Висшия съдебен съвет.

Освен това се оказа, че тогавашният организационен секретар Владимир Дончев умишлено е „забравил" да уреди членството в НДСВ на бившия съдия Антон Станков и актьора Андрей Баташов, посочени лично от Симеон за членове на новото ръководство. На форума бе коригирано и наименованието на формацията - от него отпадна името на лидера Симеон Втори, а бяха добавени думите „стабилност и възход". Беше променен и уставът.

img_1732.jpg  снимка Вяра Йовева

След конгреса обаче под давлението на Пламен Панайотов, Борислав Великов и Борислав Ралчев редови членове на НДСВ от София и Монтана подадоха жалби в съда и оспориха редовността на форума. Това спря регистрацията на приетите решения и промените в ръководните органи и основните документи. Въпреки настоятелните молби на Симеон Сакскобургготски към Панайотов и сие да въздействат върху своите хора и жалбите да бъдат оттеглени, това не беше направено. Тогава последва изключването на петима депутати от ПГ на НДСВ и напускането на още 12, а останалите „бунтари", включително Вълчев и Василев, си посипаха главите с пепел и се разкаяха пред царя. Делото обаче за регистрацията на решенията от третия извънреден конгрес на жълтата партия все още е без движение. Затова юристи са посъветвали лидера на НДСВ, че е по-добре да бъде проведен нов конгрес в края на тази година, който отново да легитимира решенията и гласуваните промени в устава, ръководството и името на партията, а след това конгресните документи безпроблемно да бъдат внесени в съда за регистрация. Още повече, че в момента НДСВ се ръководи от избраното на третия конгрес ръководство, което обаче е непълно заради споменатите вече създадени проблеми и отстранените нелоялни на царя депутати.

Според приближени на Симеон новият форум пак ще бъде организиран от зам.-председателя на НДСВ Милен Велчев и новия секретар Илчо Дуганов. Този път, вероятно, те ще бъдат по-прецизни и бдителни, и няма да допуснат недоразумения и съмнителни действия, предполагат жълти депутати.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5905 |29.01.2008 Буш произнесе последна реч пред американския конгрес . 1| 4986 |03.09.2007 СГС спря регистрацията на решенията от извънредния конгрес на НДСВ . 0| 4867 |04.07.2007 Решенията на жълтия конгрес все пак са внесени за съдебна регистрация . 0| 5441 |17.06.2007 46 конгрес на БСП: Министрите остават и партийни вождове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads